Az oroszok tényleg ellopták az ukránok harci delfinjeit

külföld
2014 szeptember 13., 08:22
comments 63

Írtunk már mi is arról, hogy az ukrán kormány hivatalos úton próbálta meg visszaszerezni a Krím elfoglalása után az oroszok kezébe kerülő katonai delfinalakulatot.

Az oroszoknak azonban eszük ágában sem volt visszaadni az értékes zsákmányt, most pedig már nyíltan is vállalják, hogy a delfinek immáron az orosz védelmi minisztérium hatásköre alá tartoznak. Erről Szevasztopol megbízott kormányzója, Szergej Menyailo beszélt a RIA hírügynökségnek.

photo_camera (BRIEN AHO / US NAVY / AFP)

Korábban az ukránok bíztak még abban, hogy esetleg visszakaphatják a delfinjeiket, ugyanis az orosz fél több más a Krímben lefoglalt katonai felszerelést visszajuttatott Kijevnek. A mostani bejelentéssel viszont hivatalosan is vége minden reménykedésnek.

A hidegháború alatt csak az Egyesült Államoknak és a szovjeteknek volt delfinkiképző-programja. A világon két ismert központ volt ismert, egy San Diegóban, a másik pedig Szevasztopolban. Az amerikai program is működik a mai napig, az Öbölháborúban is bevetettek delfineket, hogy amerikai és kuvaiti hajókat védjenek aknáktól. Ukrajnában viszont komoly gondot okozott a szovjet birodalom felbomlása után megöröklött program fenntartása, mivel meglehetősen költségigényes. Ezért ha most nem lopták volna el az egészet az oroszok, jó eséllyel a közeljövőben le is fújták volna a programot.

Viszont a jelek szerint Moszkva most hajlandó ismét pénzt áldozni a delfinhadsereg képzésébe, ezzel pedig a hidegháború egy újabb bizarr színtere éledhet újra. (ForeignPolicy)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.