18

Figyelem, felnőtt tartalom!

Az általad letölteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek a kiskorúakra káros hatással lehetnek.

Két év börtön is várhat a Jézus-szobor szopatásáról Facebookra képet posztoló 14 éves fiatalra

bűnügy
2014 szeptember 13., 05:59
comments 185

Még július végén egy 14 éves srác az Egyesült Államokban, Everett városában egy közepesen szellemes tréfára ragadtatta magát. A vádak szerint olyan képeket posztolt Facebookra, amin úgy fest, mintha egy köztéri Jézus-szobor épp leszopná őt.

Amellett bőven lehet érvelni, hogy ilyesmit nem szép dolog csinálni, és hogy ez joggal sértheti mások érzéseit. Meg azt is fel lehet emlegetni, hogy 14 évesen az ember könnyen csinál hülyeségeket. De ez a helyet most némileg komolyabb ennél, a meg nem nevezett fiatalra ugyanis két év börtön várhat, egy tisztelet övezte tárgy meggyalázásáért (angolul ez "desecration of a venerated object", ha valakinek van jogilag pontosabb ötlete erre, azt örömmel fogadom).

A törvény még 1972-ből származik, és időnként előveszik, 2010-ben például egy főiskolást ítéltek el, mert lepisált egy betlehemi jászolképet. Viszont a törvény azt mondja, hogy fizikai rongálásra is szükség van a bűneset meglétéhez, ez viszont a mostani alkalommal nem történt meg. Mint ahogy nem emelt vádat a szobornak teret adó egyház sem, képviselőjük csak annyit mondott, hogy imádkoznak a fiatal emberért. Aki ellen már meg is indult a hatósági vizsgálat. (via DailyDot)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.