Azt is elhisszük a politikusoknak, aminek az ellenkezőjében hiszünk

TUDOMÁNY
2014 szeptember 14., 18:25
comments 180

A demokrácia alapjait megrendítő eredményre jutott egy amerikai kutatók által végzett felmérés, amely bebizonyította, hogy a választópolgárok hajlamosak mindenben egyetérteni politikusaikkal.

Akkor is, ha szöges ellentétét mondják annak, amiben korábban hittek, és akkor is, ha meg sem indokolják hirtelen pálfordulásukat.

A két amerikai egyetem együttmőködésével megvalósított kutatást az USA egyik meg nem nevezett tagállamában bonyolították le, hét helyi politikus segítségével. Kiválasztották azokat az ügyeket, amelyeknek a helyszínen a legkisebb volt a támogatása, a bevándorlástól a marihuána legalizációjáig, és ezzel kapcsolatban küldtek szét leveleket olyan választópolgároknak, akikről tudható volt, hogy más a véleményük az ügyben, mint választott képviselőiknek.

A politikusok nevében választóik három levél közül egyet kaptak.

  • Egy „kontroll-levelet”, amiben semmi lényeges nem volt, csak általánosságok, közhelyek.
  • Egy „rövid” levelet, amiben a politikus mindenféle magyarázat nélkül ismertette álláspontját, ami pont az ellenkezője volt a címzettének.
  • Egy „hosszú” levelet, amiben a politikus részletesen elmagyarázta, miért teljesen más az álláspontja, mint a címzettnek.

A levelek kézbesítése után felmérést készítettek a címzettek körében, amelyben megkérdezték, mi a véleményük az adott államban kevéssé támogatott ügyben. A válaszok pedig nagy meglepetésre azt bizonyították, hogy a választópolgárok statisztikailag szignifikáns aránya, legalább 5 százaléka egyszerűen azonosult a politikus véleményével, amivel korábban egyáltalán nem értett egyet.

Még ennél is meglepőbb volt, hogy az is kiderült, teljesen mindegy, hogy egy politikus részletes érveléssel indokolja álláspontjának változását, vagy egyszerűen csak odaveti a véleményét.

A „rövid” és a „hosszú” levelek címzettei között ugyanannyian voltak korábbi álláspontjukon váloztatók.

Az amerikai kutatók következtetése egyértelmű: „Úgy tűnik, sok szavazó teljesen megbízik a választott képviselőjében, még olyan ügyekben is, amelyeket kifejezetten kényesnek tartanak.. Ezek szerint a politikusoknak kevésbé kell félniük a közvélemény haragjától, jóval nagyobb a mozgásterük a korábban gondoltnál, és nyugodtabban tehetik azt, amiben valóban hisznek.”

Mindezzel Magyarországon már régóta tisztában vagyunk.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.