Tömegével maradnak el a nemzetiségi választások

politika
2014 szeptember 14., 10:22
comments 2

Több mint 500 települési nemzetiségi választás maradhat el októberben a Nemzeti Választási Iroda tájékoztató oldala, a választás.hu vasárnapi adatai szerint. Négy évvel ezelőtt 21 nemzetiségi választás maradt el.

A választás.hu alapján a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) 2715 települési nemzetiségi választást tűzött ki, azonban csak 2164 tartható meg, mert nincs elég nemzetiségi jelölt.

A vonatkozó szabályok szerint a választást nem lehet megtartani, ha nem indul legalább annyi jelölt, ahány tagból állna a nemzetiségi önkormányzat, illetve akkor sem lehet megtartani, ha egyetlen választópolgár sem szerepel a nemzetiségi névjegyzékben (a nemzetiségi névjegyzékbe vételt kérni kell).

A statisztika szerint a legtöbb (170) települési nemzetiségi választás a roma nemzetiségnél maradna el, a német nemzetiségnél 141, a románnál 105 - itt a kitűzött választásoknak mindössze 37 százalékában tartható meg a voksolás.

A szlovák nemzetiségnél 45, az ukránnál 31 (a kiírtaknak mindössze 34 százaléka), a horvátnál 23, a szerbnél 18, a lengyelnél 12, a bolgárnál 4, a görögnél és az örménynél egy-egy voksolás maradna el. Az összes kitűzött települési választást meg lehetne azonban tartani a ruszin (44 választás) és a szlovén (10 választás) nemzetiségnél.

Az NVB 64 területi nemzetiségi választást írt ki, a vasárnap reggeli adatok szerint ezek mindegyike megtartható, ahogyan a kitűzött 13 országos nemzetiségi választás is. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.