A 8 legidiótább beszerzés, amiről nemzetbiztonsági okból nem tudhatunk

politika
2014 szeptember 15., 13:38
comments 65
  • 2013 októberéig 126 esetben adtak felmentést közbeszerzés alól a parlament illetékes bizottságai.
  • Az azóta eltelt egy évben még 29 ilyen döntés született, pedig közben a választások miatt alig ülésezett a parlament.
  • Tavaly október óta 30,14 milliárd forint értékű beszerzésnél engedélyezték nemzetbiztonsági okokra hivatkozva a közbeszerzés mellőzését.
  • Ezek között akadnak indokolhatók is, például a rendőrségi rádiók beszerzése.
  • De kit érdekelnek az indokolható mentesítések?

Nézzük inkább a legjobb indokolhatatlan, vagy legalábbis csak nagyon sajátos logikával indokolható mentesítéseket!

8. Szupertitkos takarítás

photo_camera A gifet Papp Máté - A házmesterasszony című filméből vágtam.

A Közbeszerzési és Ellátási Főigazgatóság nevű kormányszerv nevével ellentétben kimondottan szereti kerülni a közbeszerzéseket. 2013. december 16-án például 108,5 millió forint értékben kért mentesítést nemzetbiztonsági okokra hivatkozva a közintézmények takarításának közbeszerzése alól.

7. Senki se tudhatja meg, hogy bontották el a volt ipari minisztériumot!

Csampa Zsolt, a Honvédelmi Bizottság korabeli elnöke nem volt kíváncsi fajta. Egyáltalán nem érdekelte például, hogy mennyi pénzt is kér a KIM a Margit krt. 85-87 szám alatti ház, a volt ipari minisztérium bontására, ami, ki tudja miért, nemzetbiztonsági szempontból kockázatos dolognak minősült. Ha valaki nem emlékezne, ez volt az az épület, ami bontás közben folyamatosan ráborult a környező utcákra.

6. Titokban felmérik a környezetet

40 éve nem mérték fel az országot térképészeti céllal, ezért a Debreceni Egyetem kért ki tudja hány millió forintot (Csampa honvédelmi bizottsági elnök, mint már írtam, nem az a kíváncsi fajta) Országos Környezetállapot Felmérésre. Csak a szocialista Juhász Ferencet tudom idézni:

„Egy egyetem hogyan kerülhet a honvédelmi bizottság elé egy ilyen kezdeményezéssel? Jól értem-e, hogy bármelyik önkormányzat, bármelyik magyar intézmény, amelyik úgy gondolja, hogy egyébként amit csinál, amivel meg akar kerülni közbeszerzési pályázatot és egyebeket, az bizalmas és titkos, és akkor idefordulhat-e, közvetlenül a honvédelmi bizottsághoz?”

Amire a fideszes Tóth Gábor azt felelte, hogy bár neki fogalma sincs arról, hogy miről szól egy ilyen Országos Környezetállapot Felmérés, de biztos benne, hogy valami nagyon titkos dologról, amiről a "miniszter úrnak sokkal nagyobb és mélyebb ismeretei vannak". Hát így.

5. A rendszer, amin kéthavonta fejleszteni kell párszáz milliót

Kétségem sincs felőle, hogy a Nemzeti Választási Iroda nagyon érzékeny adatokat kezel, és ezek védelme nemzetbiztonsági szempontból kiemelt feladat. De vajon miért kellett a 2014 júliusában megadott 600 milliós mentesítés után másfél hónappal újabb egymilliárd forint informatikai fejlesztésekre? Az NVI szerint többek között Kiss Péter sajnálatos halála miatt, mert időközi választást kell kiírni novemberre, ami előtt sürgős fejleszteni való lett a rendszeren.

Ha netán valakit érdekel: a rendszer alkalmas lenne a csalások kiszűrésére, de az NVI-nek ez saját véleménye szerint nem feladata.

4. Látja azt az épületet? Akkor csukja be gyorsan a szemét!!4!

Épphogy lecsúszott a dobogóról az Országgyűlés Hivatala, ami a Kossuth téri metrómegállót is magában foglaló MTESZ székház homlokzatának (!) tervezési (!!) munkáit tartotta nemzetbiztonsági szempontból érzékeny feladatnak, és kért 200 millió forintig mentességet. Itt egyébként a hivatal és a frakciók kapnak majd helyet, ami még indokolhatná is a dolgot, de könyörgöm

egy épület homlokzatának terveiről beszélünk!

3. Nem áruljuk el, mitől nem szökik a meleg!

Harmadik helyre futott be az egyébként 4,23 milliárdos, amúgy uniós forrásból finanszírozott végösszegével a második legnagyobb tétel, a rendőrségi épületek energiatakarékossági és -hatékonysági beruházásai.

2. Itt valakik a miniszterelnök új irodáját fogják építeni

Illetve még csak nem is építeni, hanem megtervezni. A Miniszterelnökség a budai Várba, azon belül is a Karmelita Kolostorba költözik majd. A terveket legfeljebb 800 millió forintból készítheti el az, akit a miniszterelnökség majd nagy titokban, közbeszerzés nélkül kiválaszthat.

1. A fejlesztési irányok már azonosítva vannak

„Tényleg lehetne egy kérésem? Élő ember normálisan, amikor még nincs tudatmódosító szer hatása alatt, nem beszél úgy, hogy »a fejlesztési irányok azonosítva vannak«.”

Kósa Lajos, a honvédelmi bizottság elnöke reagált így, amikor a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium helyettes államtitkára, Solymár Károly Balázs próbálta indokolni, hogy mire is kell 12 milliárd forint a nemzeti útdíjfizetési rendszer fenntartására (7 mrd forint) és fejlesztésére (5 mrd forint). Ez a projekt amúgy azért érzékeny nemzetbiztonsági szempontból, mert az útdíjhasználók ellenőrzését összekötnék a rendőrségi adatbázisokkal, így gyakorlatilag mindenkiről tudnák, aki éppen fizetős útszakaszon jár, hogy kicsoda és merre jár. Idézem:

Bíró Márk (Fidesz): Ha jól értem, akkor valós időben nyomon követhetik bármelyik magyar állampolgár hollétét, és ezt kezelik.
Kósa Lajos (Fidesz): Ha autóban van.
Bíró Márk: Ha autóban van, és valahol közlekedik az autóval, és azt fogják mondani, hogy ön nem Pécsett volt, hanem Szegeden volt. És biztos, hogy ennek a jogi háttere adott a mai szabályozási környezetben, hogy kezeljék azokat az adatokat, hogy melyik állampolgár merre mozdul?
Kósa Lajos: Ha már itt tartasz, én inkább a mobiltelefont figyelném, azt is tudják követni, és az inkább nálad van, mert ez nem te vagy, hanem az autód.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.