Országszerte harcolnak az árvízzel

időjárás
2014 szeptember 15., 06:28
comments 9

Az árvíz és a helyi vízkárok miatt vasárnap estig a fél országot érintően kilencven településen kellett beavatkozniuk a katasztrófavédelem egységeinek. Éles helyzetben most először alkalmazták a katasztrófavédelem drónját. Az intenzív esőzés várhatóan hétfőn is folytatódik. Leghamarabb délután lehet jobb idő.

Az OKF vasárnap esti összesítése szerint Vas megyében huszonhét, Zala megyében tizennyolc, Somogy megyében tizenkettő, Jász-Nagykun-Szolnok megyében tíz, Győr-Moson-Sopron megyében hét, Veszprém megyében hat, Baranya megyében öt, Bács-Kiskun megyében három, Nógrád és Fejér megyében pedig egy-egy településen dolgoztak a katasztrófavédelmisek.

Zala

Harmadfokú árvízvédelmi készültséget rendeltek el éjszaka Zala megyében a Murán és a Principálison. A legmagasabb szintű készültség éjfélkor lépett életbe a Mura letenyei, valamint a Principális-csatorna nagykanizsai szakaszán, a folyó vízszintjének emelkedése miatt.

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság honlapján található mérési adatok szerint a Mura éjfélkor lépte át a harmadfokú készültséget igénylő 430 centiméteres vízállást. Reggel hat órakor már 456 centiméter volt a vízszint, vasárnap délután óta mintegy fél métert emelkedett.

A Principális vízállása lassú áradás után szombat éjfél óta gyakorlatilag változatlan, a vízmérce tartósan 269 centimétert mutat Nagykanizsánál.

Zalában a maróci víztározó egyik gátja is megcsúszott, 30 embert kellett kitelepíteni a veszély miatt. (A címlapi kép is a víztározónál készült.

Baranya

Közben Baranya megyében is házakat veszélyeztet a víz, Kisvaszaron három házat öntött el az ár. Emiatt három gyermeknek és kilenc felnőttnek kellett ideiglenesen kiköltöznie otthonából, őket a rokonoknál szállásolták el.

Békés

A Békés megyei Szarvason mintegy egy hektárnyi területet borít harminc-negyven centiméternyi összefüggő vízfelület a Bethlen Gábor utcában.

Jász-Nagykun-Szolnok

Továbbra is több házat veszélyeztet az összegyűlt nagy mennyiségű csapadékvíz Törökszentmiklóson is.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.