https://444.hu/assets/cvo_PR_1.png

Olcsó női munkaerő a piacon, táncos tiltakozás a Nyugatinál

hirdetés
2014 szeptember 17., 08:30
comments 69
ad

1869 óta - mióta a nők szavazati jogot kaptak Wyoming-ban - folyik a harc, hol csendesebben, hol pedig hangot is adva a munkaerőpiaci szegregációnak és az esélyegyenlőtlenségnek. Az EU-ban a férfiak átlagosan 15 százalékkal keresnek többet az ugyanolyan képzettséggel, teherbírással rendelkező női munkavállalóknál. Magyarországot tekintve ez a szám a versenyszférában 16, a közszférában pedig 24%. A tipikus női szakmák esetén - például tanító - akár 35-40 százalék is lehet a különbség.

cvo_PR_2
Egy állásinterjún gyakorta olyan kérdéseket tesznek fel egy nőnek, melyek sértik a csekély alkotmányos, - elnézést - Alaptörvényben lefektetett emberi jogaikat is. Potenciális „veszélyforrásnak” számít a „szülő-korba” lépett nő, és a gyerekes anyuka. Így már egyből érthetőbb a kevesebb javadalmazás, ugye?

Nem.

Itt lépett be Magyarország egyik vezető állásportálja, a Cvonline.hu a képbe. Nem feministák, egyszerűen a jelenlegi helyzetet figyelembe véve úgy gondolták, érdemes a XXI. században is felhívni erre a figyelmet. Persze a helyzet már sokkal jobb 1869-hez képest. Mindazonáltal a vezető beosztásban dolgozó hölgyek száma 30%, a politikában ez alig 10%. A tudományos pályán sem éppen releváns az arány, de nyugodjon meg mindenki, az adminisztratív munkakörökben megtörténik a kompenzáció.

cvo_PR_4

- A munkaadók általában drágábbnak tartják a nők foglalkoztatását, főleg mert többletköltséget jelentenek a gyermekvállalással kapcsolatos kifizetések – mondja Sziller Viktória, a Cvonline.hu HR tanácsadója. - Az ENSZ munkaügyi szervezetének, az ILO-nak, egy kutatása azonban kiderítette: a közhiedelemmel ellentétben a vállalatok nem járnak rosszul nők alkalmazása esetén, mivel átlagosan - a fentiekkel együtt is - csak mintegy 1 százalékkal kerül többe a cégeknek a nők foglalkoztatása, mint a férfiaké. Mivel egy álláskereséssel foglalkozó online portál közvetlen kapcsolatban áll, mind a munkakeresői, mind a munkaadói oldallal, ezért úgy gondoltuk, hogy hatékonyan tudjuk majd felhívni a figyelmet az esélyegyenlőtlenség modernkori problémájára. Így jött az ötlet, hogy szervezünk egy kreatív megmozdulást a Nyugati téren a WestEnd előtt - egy flashmobot - az egyenlőbb esélyekért. Ezen felül szeptember 15 és október 15 között minden új regisztráló által feltöltött önéletrajz és álláshirdetés után a Cvonline.hu 50,- Ft-ot különít el a Jól-Lét Közhasznú Alapítvány javára, mely hazánk első országos anyabarát állásközvetítő és tanácsadó központja.

cvo_PR_7

Ez persze csak egy kis lépés. Portálunkon az álláskeresők rengeteg hasznos tippet találnak az önéletrajzírástól kezdve az öltözködési tanácsokon át egészen a bértárgyalási technikákig. Külön cikkek foglalkoznak az interjú etikettel, a kínos kérdésekkel, és az interjút megelőző felkészüléssel is.

Összefoglalva, a nők nem is olyan „veszélyesek” a munkáltatókra nézve, mint amilyennek kikiáltotta őket a patriarchális társadalmunk, és reméljük, hogy akciónkkal egy kicsit felkavarjuk az állóvizet.

cvo_PR_6

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.