Saját kérésére ölheti meg az állam a sorozatgyilkost, mert a férfi nem akar tovább élni a börtönben

bűnügy
2014 szeptember 17., 11:55
comments 139

Belgiumban nincs halálbüntetés, de az állam segít meghalni a bűnözőnek, ha az elítélt ezt kéri.

Egy belga bíróság ugyanis úgy döntött, hogy a börtönből a kórházba kell szállítani Frank Van Den Bleekent, és tőle sem lehet megtagadni az eutanáziát.

Pedig Van Den Bleeken nem halálos beteg. A férfi 30 éve ül börtönben, mert a 80-as években több nőt megerőszakolt és aztán megölte őket.

Néhány hónapja azzal fordult az igazságszolgáltatáshoz, hogy vagy szállítsák át Hollandiába, ahol egy zárt pszichiátriai intézetben kezelnék, vagy engedjék meghalni.

Van Den Bleeken azt állítja, hogy a börtönben töltött évek alatt semmi sem enyhültek erőszakos szexuális hajlamai, ha pedig ezekből nem tudják kikezelni - amire csak Hollandiában lát esélyt - akkor súlyos veszélyt jelent a társadalomra és környezetére, ő pedig nem akar így élni.

A bíróság a holland utat nem engedte neki. Az eutanáziát igen.

Belgiumban van hatályban a világ egyik legmegengedőbb eutanázia törvény, évente több mint ezer gyógyíthatatlan beteg ember választja. Tavaly például 1800 esetből 67 olyan volt, amikor a beteg valamilyen döntően pszichiátriai betegség miatt kérte az eutanáziát, mint az Alzheimer-kór vagy a Huntington's.

Van Den Bleekenéhez hasonló eset viszont eddig nem volt. A bűnöző számára kedvező ítélet után viszont lesz. A belga Standaard szerint 15 másik elítélt is eutanáziát kért.

Az áldozatok rokonai nem örülnek.

"Hagyják megrohadni a börtöncellájában!"

Ezt egy olyan áldozat rokona mondta, akinek testvérét a férfi 1989-ben ölte meg, mikor rövid időre feltételesen szabadlábra helyezték.

Belgiumban most óriási vita van belőle, hogy helyes-e engedni a férfinek az eutanáziát.

(Euronews; Gawker; ABC; NPR)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.