Soros és a Norvég Alap is támogatja a Székelyföld autonómiájáról szóló vitát

Tbg
külföld
2014 szeptember 17., 10:18
comments 238

Szép példa arra, mire valók a kormány és a szélsőjobboldal által kis hazánkban tűzzel, vassal üldüzött jogvédő, civil szervezetek: például olyan ügyekben szólalnak fel, amit egy adott államhatalom a szőnyeg alá szeretne söpörni.

Ahogy azt a VS írja, történt, hogy a román Legfelsőbb Bíróság nem támogatta az RMDSZ-nek a magyar kormány által is támogatott autonómiakonceptjéről szóló társadalmi vitát, mondván az túllép a román alkotmány keretein.

Nyilván túllép rajta, hiszen a vita arról szólna, létezhet-e Románián belül Székelyföld, mint egy a mainál önállóbb közigazgatási egység.

No, ez ellen a bírósági állásfoglalás ellen lépett fel négy olyan román civil szervezet (az ActiveWatch, a Jogforrás Központ, a CeRe és a Funky Citizens Egyesület), amelyet a norvég állam és a Soros Alapítvány finanszíroznak.

Szerintük a szabad véleménynyilvánítás betiltása vagy korlátozása a demokráciát és a jogállamiságot ásná alá, a bíróság döntés pedig ellenkezik az Emberi Jogok Európai Egyezményének tízedik cikkelyével.

A vita egyébként arról folyna, hogy "egységes nemzetállamként kell-e meghatározni Romániát, mert nem ez az egyetlen demokratikusnak nevezhető államberendezkedési forma”. (VS)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.