Az Emmi helyettes államtitkára melegellenes, szélsőjobboldali képviselőkkel konferenciázott közösen Oroszországban

politika
2014 szeptember 18., 12:02
comments 105

Izgalmas sztorira akadt a Cink: az Emmi nemzetközi és európai uniós ügyekért felelős helyettes államtitkára, Prőhle Gergely egy Putyin-közeli oligarchák által szervezett, melegellenes konferencián vett részt Moszkvában.

Szeptember 10 és 12-e között rendezték meg nyolcadik alkalommal a World Congress of Families nevű rendezvényt, amit szélsőséges amerikai keresztények hívtak még életre korábban, és az elsődleges céljaik között a melegellenes törvények melletti lobbizás szerepel. Idén az amerikaiak hivatalosan végül nem képviseltették magukat, mivel a Putyin körét sújtó szankciók több, a konferenciához köthető oligarchára is árnyékot vetettek, de átnevezve azért végül megtartották a rendezvényt.

photo_camera A magyar résztvevő (forrás: Cink.hu)

Ezen vett részt Prőhle is, aki a Magyarországi Evangélikus Egyház nemlelkészi vezetője is egyben. Mint a Cink írja, az Emmi annyira azért nem volt büszke erre a szereplésre, hogy ezt bárhol feltüntessék, nem került ki ez a tárca honlapjára, minderről csak német nyelvű sajtóból lehetett tudomást szerezni.

Az osztrákok ugyanis szintén ráugrottak a témára, mert a helyettes államtitkárunkon kívül részt vett Johann Gudenust, az osztrák Szabadságpárt képviselője is rendezvényen. Gudensut beszédében a médiát kezében tartó homoszexuális lobbit és az oroszokat sújtó EU-s szankciókat szidta, oroszul. Az orosz ortodox egyház honlapja szerint Prőhle is felszólalt a rendezvényen, de az nem derült még ki, hogy miről.

A rendezvény megnyitásaként Putyin üzenetét olvasták fel a jelenlévőknek, majd az ortodox egyház képviselő szóltak pár jó szót az emberekhez.

A Cink feltett egy csomó kérdést a minisztérium sajtóosztályának, ezekből pedig kiderült, hogy szerintük ezt nem is oligarchák, hanem az orosz kormány szervezte, és

A probléma, amiről szó van, a népesedés és a családpolitika mindannyiunkat érintő kérdései, amelyeket mi is fontosnak tartunk, ezért a magyar kormány kormánytisztviselői szinten – nem pedig politikai szinten – képviseltette magát a rendezvényen.

Arra a kérdésre, hogy nem vette-e ki rosszul magát, hogy olyan szélsőjobbos vagy szélsőséges pártok voltak a további meghívottak, mint a Front National vagy az FPÖ, ez a válasz érkezett: 

Lehet, hogy ők is ott voltak, Prőhle Gergely a magyar kormány családpolitikai álláspontját képviselte, az orosz főrabbi és az orosz főmufti között szólalt fel.

További részletek a Cink cikkében.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.