És a magyarok mit adtak Skóciának?

Történelem
2014 szeptember 18., 17:16
comments 32

Skóciai Szent Margit magyar származású skót királyné volt.

Apja, Száműzött Eduárd (II. Edmund angol király fia) Magyarországon is élt, és Szent István király lányát, Ágotát vette feleségül. Margit 1047. június 10-én született a mai Mecseknádasdon, de a szülők a három gyerekkel, Margittal, Krisztinával és Edgárral 10 évvel később Angliába emigráltak.

A hastingsi csatavesztés után a fiatal Edgár lett a névleges angol király, de a gyereknek Hódító Vilmossal szemben nem volt esélye, mivel a legfontosabb állami hivatalok a normannoké voltak, akik Vilmos pártján álltak. Így Edgár az anyjával és a nővérével, Margittal Skóciába menekült, ahol III. Malcolm uralkodott.

Skót királynak hívták a háta mögött

skóciai szent margit

Margit 1069-ben az ő második felesége lett. Nyolc gyereket szült neki, közülük három fia is skót király lett, Edit pedig Matild néven I. Henrik felesége lett, és minden angol király ősanyja. Margit a vallásnak szentelte az életét, állítólag ő ismertette meg a római katolikus liturgián alapuló kereszténységet Skóciával. Állítólag befolyásos volt, a férje sok mindenben hallgatott rá.

Három nappal azután, hogy a férje és Edvárd fia elesett az alnwick-i csatában, Margit 1093. november 16-án meghalt. 1261-ben IV. Ince avatta szentté. (A Múlt-kor írt róla bővebben.)

A másik nagy magyar, akit Skóciának adtunk, az Erdélyben született László Csaba volt, aki aztuán, hogy Lothar Matthäus mellett a magyar válogatott másodedzője volt, a skót Heart of Midlothian edzőjeként 2009-ben az év edzője lett Skóciában. Gratulálunk!

photo_camera Fotó: Kisbenedek Attila / AFP

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.