Drágul a kakaó

gazdaság
2014 szeptember 19., 18:55
comments 57

A WSJ szerint az Ebola-vírus a hibás a kakaó árának rohamos emelkedéséért, a vásárlók ugyanis félnek, hogy a járvány eléri az olyan, nagy kakaótermelő országokat, mint Elefántcsontpart vagy Ghána. Ebből a kát országból származik a világ kakaótermelésnek háromötöde, szóval ha itt gond van, mindenhol gond van.

A nagy csokigyárak is figyelik a helyzetet, legtöbbjük már most is az ebolával kapcsolatos felvilágosító kiadványokat terjeszt nyugat-afrikai munkásai között. A gond az, hogy Elefántcsontpartnak Libériával is van közös határa, amit az ország nem ellenőriz megfelelően, így pedig kisebb csoda, hogy eddig nem terjedt át a járvány Elefántcsontpartra is.

Az elemzők így is attól félnek, hogy amint megjelenik az első hivatalos közlés arról, hogy valaki ebolval fertőződött meg Elefántcsontparton vagy Ghánában, az árak további 20 százalékkal ugorhatnak.

Ez történt a kakaó árával pénteken:

photo_camera Forrás: WSJ

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.