Komoly unortodox fordulat jön az argentin gazdaságpolitikában

külföld
2014 szeptember 19., 08:46
comments 61

Dél-Amerika egyik legnagyobb országában elfogadott új intézkedések értelmében szabályozni fogják a fogyasztói árakat, a vállalkozások számára megszabják a profithatárokat és keményen adóztatni fogják azokat a cégeket, ahol "mesterséges vagy igazságtalan" profitot találnak.

Az egész nagyon hasonlít ahhoz (is), ami Venezuelában történik.

A törvények elfogadását éjszakába nyúló vita előzte meg, az argentin parlament alsóháza végül 130-105 arányban fogadta el a lépéseket, amiket Cristina Fernandez de Kirchner elnök nyújtott be, aki egyszerre próbál meg az inflációval, az áruhiánnyal és hitelválsággal küzdeni, amiért a kormány elsősorban a keselyűszerű államkötvény-tulajdonosokat teszi felelőssé.

photo_camera Az argentin elnök, Cristina Fernandez de Kirchner (JUAN MABROMATA / AFP)

Az ország gazdasági minisztere, Axel Kicillof szerint ezek a lépések a vásárlókat fogják megvédeni azokkal a megszámlálhatatlan mennyiségű támadásokkal szemben, amiket az utóbbi időben a pénztáraknál kellett elviselniük. A fogyasztói árak az ország egyes részein akár negyven százalékkal is megnőhettek tavaly nyár óta.

A vállalkozók és a farmerek próbáltak tiltakozni a lépések ellen, de a parlamentről lepattant minden kísérletük. Az egykor virágzónak tűnő, 490 milliárd dolláros gazdaságba így jöhet a nagyobb állami kontroll, Kirchner várhatóan a napokban aláírja majd a törvényt.

Hasonló gazdasági projekttel kísérleteztek nemrég Venezuelában is, és ott ez nem sült el túl jól: kialakult a hiánygazdaság, egekbe szökött az infláció, és sok üzlet bezárt.

A mostani argentin törvényeket úgy tervezték, hogy azok elvben megkíméljék a kis- és középvállalatokat, de a hasonló piacszabályozásnak mindig megvan az a veszélye is, hogy olyan árakra is kihat, amiket nem terveztek vele befolyásolni. Közgazdászok most is attól tartanak, hogy ez a törvény visszafoghatja a termelést, ami pedig újabb árnövekedéshez vezet csak.

És míg Venezuelának ott a hatalmas olajkincse, hogy azon ülve folytassanak rettenetes gazdaságpolitikát, Argentína jelentősen támaszkodik a termelő- és mezőgazdasági szektorára. A földművelők már jelezték, hogy az árszabályozás az egész piacot veszélybe sodorhatja.

Az országban nemrég egy jogvita eredményeként államcsődöt jelentettek be, a feketepiacon pedig 15 pesóért váltják a dollárt, ez kétszerese a hivatalos árfolyamnak. A peso zuhanása miatt az American Airlines légitársaság csütörtökön bejelentette, hogy csak az országban csak kilencven napra előre ad el jegyeket, ami a jele annak, hogy nem bíznak nagyon a helyi valutában.

Kirchner kabinetfőnöke, Jorge Capitanich szerint az American Airlines lépése illeszkedik abba a kísérletbe, ami során vállalatok bizonytalanságot próbálnak kelteni az argentin valuta körül. (via Washington Post)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.