Megtámadhatta Bagdadot az IS

külföld
2014 szeptember 19., 10:30
comments 10

Szeptember 18-án a magát Iszlám Államnak (IS) elnevező dzsihádista terroristacsoport intézhetett összetett támadássorozatot az iraki főváros ellen. A célpont a város északi részén fekvő Adala börtön lehetett. A helyi biztonsági erők jelentése szerint a terroristák megpróbálhattak betörni a börtönbe, de nem jártak sikerrel.

Ezzel párhuzamosan vélhetően az IS indított pokolgépes merényletsorozatot Bagdad másik felén az iraki milícia és síita politikai csoportok ellen.

photo_camera via Institute for the Study of War

Az elemzések szerint a támadásokat összehangoltak, meglehetősen komoly fegyverzet igénybevételével kivitelezték. A robbantásoknak tucatnyi áldozata volt.

A jelentések kitérnek arra is, hogy ha valóban az IS áll a támadássorozat mögött, az nagyon fontos fejleményt takar. Ugyanis ez lehetett a terroristacsoport első átfogó, összetett támadása a moszuli gátnál vívott júniusi csaták óta. Ezzel jelezhették, hogy az amerikai légicsapások ellenére még számolni kell velük, és hogy képesek egy ilyen koordinált támadás összehozására is. (via BusinessInsider)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.