Pártalapításról beszél a Sanoma volt vezetője

POLITIKA
2014 szeptember 19., 14:37
comments 40

sanomaszabo

“A politika számomra azt jelenti, hogy alakítani szeretnék a környezetemen. (...) Engem az is kielégít, ha a jelenlegi struktúrában tehetek valamit. Persze, ha más berendezkedésre van szükség, miért ne alapíthatna pártot az ember?”

Erről beszélt a 168 órának adott interjúban Szabó György, aki idén távozott az egyik legnagyobb magyar médiavállalat, a Sanoma Média Budapest Zrt. éléről, miután 22 éven át vezette azt. Erre pedig a gyakorlott olvasó már felkapja a fejét. Az interjúban Szabó ugyan nem jelentett be semmi konkrétat, de lehetséges politikai szereplésről, pláne pártalapításról azért nem szoktak véletlenül beszélni rutinos médiaszereplők.

Egyik párt sem felel meg teljesen

Szabó a 168 órának elmondta azt is, több párt is megkereste, mióta távozott a Sanomától. Azt nem mondta meg, melyik pártok voltak ezek, de “jelenleg nincs olyan szerveződés, amelyik teljes mértékben megfelel az elképzeléseinek”. Nemet ugyan egyiküknek sem mondott, de “még csak a kezdeti beszélgetéseken vannak túl”.

Az interjú után mi is megkerestük Szabót, és lehetséges politikai szerepvállalásáról kérdeztük.

Rángatás helyett folytonosság

Nekünk is azt mondta, a pártalapítás egyelőre csak elvi lehetőség. De mit képviselne ez az elméleti párt? Szabó szerint az egyik legfontosabb gondolat

a folytonosság biztosítása,

ami egyébként hiányzik a magyar politikából. Az eddigi kormányok szerinte pártérdekek szerint rángatták négyévente ide-oda az országot, ezen viszont felül kell emelkedni. Számos területen, például az egészségügyben, az oktatásban, az önkormányzati rendszerben, vagy a külpolitikában okoz szerinte károkat a négyévenkénti irányváltás.

Ez azt jelenti, hogy bizonyos kérdésekben a jelenlegi kormánnyal is folytonosságra törekedne?

Szabó szerint ez két okból is így van: egyrészt a jelenlegi kormányak is vannak helyes lépései. Másrészt nem akarja folytatni az említett ide-oda rángatást.

A kritikus tömeg

És mikor lehet ebből valami konkrétabb? Szabó szerint akkor,

ha a budapesti és vidéki értelmiségben létrejön egy kritikus tömeg.

Szerinte jó pár száz olyan emberre van szükség, akik fogékonyak új gondolatokra, új koncepcióra. Vagyis először bázist szeretne teremteni, amihez “folyamatos kommunikációra van szükség”. Ebben önmagának kezdeményező szerepet szán.

Ha viszont nem jön létre kritikus tömeg, Szabó, saját megfogalmazása szerint, nem akar magányos harcos lenni.

Médiamogulok titkos találkozója

Szabó idén júliusában távozott a Sanoma Budapest éléről, miután a Centrál Médiacsoport megvásárolta azt a finn tulajdonostól. Tavaly nyáron ennél is többet szerepelt a neve a hírekben, miután a Magyar Nemzet megírta legendás cikkét a kormány ellen szervezkedő médiamogulok titkos találkozójáról. Ezután indult el a Hír 24 véresszájúan kormányellenes híradója. (Történelmi érdekesség: ekkor a Magyar Nemzet ekkor még kifejezetten elítélően írt a reklámadó elleni tiltakozásról. Álláspontjuk az ügyben azóta némileg megváltozott.)

Szabó 56 éves, Moszkvában diplomázott villamosmérnökként, a Közgázon pedig külkereskedelmi szakközgazdászként. Tagja volt a KISZ központi bizottságának (a 168 órának azt mondta, “ennek ma már nincs jelentősége”), 1992-ben az Erasmus Press Kiadó gazdasági igazgatója lett. Ennek tulajdonosa 1994-től a holland VNU, 2001-től pedig a Sanoma lett.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.