Törökország beengedi a kurd menekülteket

Egyéb
2014 szeptember 19., 10:48
comments 16

Törökország kinyitotta délkeleti határát, és beengedi az IS (Iszlám Állam) elől menekülő szíriai kurdokat.

Pénteken négyezer elkeseredett és kimerült ember léphette át a határt, nagy részük nő és gyermek. Csütörtökön érkeztek a határra, a Szíriában és Irakban terjeszkedő IS támadása elől menekültek el.

photo_camera Fotó: AFP/Zein Al Rifai

Törökország már 847 ezer menekültet fogadott be Szíriából, a kurdokat azonban egy napot várakoztatták. Törökország évtizedekig vívott háborút a saját területén élő kurdokkal, és tavasszal még azt is hagyta, hogy az IS-hez csatlakozni akaró fegyveresek Törökország felől menjenek Szíriába.

Most azonban a török kormány engedett a nyugati nyomásnak és a törökországi kurdok követelésének. Csütörtökön még könnygázzal verték szét a menekültek befogadását követelő kurdok tüntetését. A török külügyminiszter pénteken már a törökök testvéreinek nevezte a befogadott menekülteket. (BBC)

 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.