Demilitarizált zóna jön létre Kelet-Ukrajnában

külföld
2014 szeptember 20., 08:20
comments 46

Minszkben az ukrán kormányzat, az oroszbarát szakadárok és Oroszország képviselői megállapodtak, hogy mind az ukrán hadsereg, mind az oroszbarát fegyveresek 15-15 kilométerrel hátrébb vonja állásait, így létrejön egy 30 kilométer széles demilitarizált övezet. A megállapodást azért írták alá, hogy megszűnjenek a szeptember 5-én kötött tűzszünet megsértései, és biztosítsák a fegyvernyugvás tartósságát. A fegyvermentes övezet ellenőrzésébe pár napon belül bekapcsolódik az EBESZ is. Az övezet fölött repülők és drónok sem haladhatnak át. A két fél megállapodott a külföldi fegyveresek és mesterlövészek eltávolításáról is, ez kimondatlanul is az ukrán területeken harcoló oroszokra utal.

photo_camera AFP PHOTO / SERGEI VENYAVSKY

Közben átlépte az ukrán-orosz határt szombaton a harmadik orosz segélykonvoj. Kétszáz kamion kétezer tonnányi élelmiszert visz. Az orosz fél állítólag többször felkérte a Vöröskeresztet és az ukrán határőröket is, hogy ellenőrizzék a szállítmányt, de azok minden ok nélkül megtagadták azt. Szombaton megkezdte működését Luhanszkban a Vöröskereszt missziója is.

photo_camera AFP PHOTO/ANATOLII STEPANOV

A Világbank átutalt a 3,5 milliárdos hitelkeretből 2,5 milliárdot Ukrajnának. A hitel a költségvetés támogatását célozza, de ebből javítják majd tíz ukrán város távhőszolgáltatójának az energiahatékonyságát. Az IMF is a napokban utalt, a tavasszal felajánlott 17 milliárd dolláros segélycsomag második, 1,4 milliárd dolláros részletét. (MTI/Interptermag)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.