Lovas István magyarnyelvű orosz propagandát kér Putyintól

külföld
2014 szeptember 21., 12:15
comments 192
photo_camera Dennis Grombkowski / Getty Images Sport

Nyílt levelet írt Vlagyimir Putyinnak Lovas István. Lovas, aki egészen mostanáig a Magyar Nemzet brüsszeli tudósítója volt – a Nemzetnél leépítések vannak, felszámolják a brüsszeli irodát is –, azt kérte Putyintól, hogy az orosz hír-, vagy inkább propagandatévé, az RT – aminek több amerikai műsorvezetője is felmondott az idén, volt, aki élő adásban – a jövőben magyarul is sugározza „híreit”.

Lovas egyik érve, hogy a Euronewsnak is van magyar adása, de az kevésbé különbözik „a magyarországi balliberális tévéadók által követett műsorfilozófiától és -politikától [nem vagyok benne biztos, hogy Lovas jól használja a szavakat, vagy egyáltalán tudja, hogy miről beszél - akiraly], mint egymástól az orosz és a finn vodka”. Amihez még hozzáteszi, hogy „az előbbi jobb”,

ami nyalásnak jó, azt az érvet viszont, hogy a Euronews pont olyan, mint a magyarországi tévék, éppenséggel kiüti.

Lovas szerint az Európai Unió súlyosan megsérti az ENSZ emberjogi kartájának 19. cikkét, ami szerint mindenkinek jogában áll bármilyen médiumon át információt keresni és kapni. Ezt szerinte az bizonyítja, hogy

Európában nem fogható a libanoni al-Manar televízió (a terrorista Hezbollah tévéje), vagy az iráni Press TV „kitűnő, tárgyilagos, műholdon át sugárzott angyol nyelvű adása sem”.

Mondjuk ő maga írja utána, hogy ezeket az interneten bárki elérheti.

Ír még arról is, hogy 2002-ben a balliberális kormány „egy maffiózóval összefogva” tiltotta le a Sajtóklub című műsorát, amit utána hiába próbált Ausztriából újraindítani, mert az osztrákok is letiltották. Sőt, az osztrák határőrök szerint „keleti csürheként” terelték vissza a határon többezer rajongóját.

A levél maradéka sem kevésbé önellentmondásos:

  • egyrészt azzal érvvel az RT magyar adása mellett, hogy Charles Gati újra akarja indíttatni a Szabad Európa Rádió magyar adását, ami "amerikai kormánypropaganda";
  • másrészt azzal, hogy az RT tárgyilagos, sőt, még a BBC-nél is tárgyilagosabb.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.