Kína több káros anyagot enged az égbe, mint az Egyesült Államok és az EU együtt

környezetvédelem
2014 szeptember 22., 15:23
comments 35

És a történelem során először megelőzték az EU-t az egy főre jutó szennyezés mértékben már megelőzték az EU-t (igaz, az USA még bőven előttük van).

Ezek azok a frissebb adatok, amik nagyjából ki is jelölik, milyen viták várhatóak a héten induló New York-i globális klímacsúcson, ahol a világ vezetői majd Kínára próbálnak meg hatni, hogy vegye vissza a károsanyag-kibocsátás mértékét.

photo_camera Wenling látképe (AFP)

A Quartz cikke szerint amúgy Kína a mostani statisztikák ellenére is segített már a kibocsátás mértékének lassításában. Tavaly ugyan még mindig nőtt az éves kibocsátás mértéke (39 milliárd tonnányi üvegházhatású gáz került a levegőbe), de a növekedés mértéke kisebb volt, mint egy évvel korábban. 2,5 százalék helyett csak 2,3 százalék. A csökkenés eredetét Kínában lehet megtalálni, ahol egyrészt a gazdasági növekedés megtorpanása, másrészt a növekvő nemzetközi felháborodás vezethetett erre a szerény eredményre.

Bár kívülről nehéz megítélni, de az utóbbi időben hozott környezetvédelmi törvények és lépések arra utalhatnak, hogy a kínai diktatúra vezetői végre tényleg komolyan vették a környezetváltozás veszélyét, és valós lépéseket is hajlandóak életbe léptetni, hogy csökkentsék a károsanyagok kibocsátásának mértékét.

Az áprilisban elfogadott környezetvédelmi törvényben ugyanis vannak valódi kényszerítőeszközök is. Például hogy a törvényt megsértő gyártulajdonosok ellen büntetőeljárás indulhat majd ezentúl, és környezetvédő szervezetek beperelhetnek szennyező vállalatokat, a pénzbüntetések felső határát pedig eltörölték. Júniusban az állam tíz szénerőművet már meg is bírságolt, kén-dioxid levegőbe juttatásáért, összesen 25 millió dollárnyi jüanra.

És bár egyes tartományokban pedig vállalták, hogy csökkenteni fogják a szénhasználat mértékét, az még a jelek szerint odébb van, hogy Kína komolyan kivegye a részét a klímaváltozás elleni küzdelemben. Egy jelentés szerint Kína károsanyag kibocsátása idén ismét 4,5 százalékkal nőhet, 10,4 milliárd tonnára. Ehhez képest az Egyesült Államokban 0,9 százalékos (5,2 milliárd), az EU-ban pedig 1,1 százalékos (3,4 milliárd tonna) csökkenést várnak. (Quartz)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.