Meghalt az iPod Classic, de nincs ok a kesergésre

TECH
2014 szeptember 22., 19:56
comments 60

Az Apple legutóbbi termékbemutatója után derült ki, hogy a cég végleg leszámolt az iPod-okkal, nem gyártják többet a legtovább kihúzó modellt, a Classicot sem. cég leszámolt a legismertebb iPod-modellel, a Classic névre hallgató verzióval.

Az iPod még abban az időben készült, amikor az Apple valóban forradalmi termékekkel állt elő, és utána világszerte nyúlták le dizájnmegoldásaikat. Ezért a FastCo Design megkérdezte az iPod tervezőjét, az Applet 2008-ban elhagyó és most a Googlenél dolgozó Tony Fadellt, hogy mit vált ki belőle termékének likvidálása.

Szomorúságot, persze, mondta el Fadell, főleg mert millió termékből egynek adatik meg, hogy piacán világvezető legyen, és minden mást hozzá igazítsanak onnantól.

photo_camera (via Flickr)

Ugyanakkor Fadell tudja, hogy az iPod azért született, hogy meghaljon. És már 2003-2004 környékén tudták, hogy a streamelés lesz a gyilkos, azaz a hordozott zenék helyett az égből érkező zene.

Emellé kellett még az okostelefonok hódítása is, akkora tárolókapacitással, mint amekkorával régen az iPodok bírtak. Fadell szerint pedig cuki, hogy vannak emberek, akik még mindig a C64 vagy az Amiga visszatérésére vágynak, de azért nem szabad túl nosztalgikusnak lenni, érdemes inkább a jövővel foglalkozni.

És hogy ez mit jelent Fadell szerint? Ő most az olyan appokban látja épp a jövőt, amik olvassák a gondolatainkat, és annak megfelelően hozzásegítenek bármilyen zenéhez, ami csak eszünkbe jut, vagy ami passzol ahhoz a hangulathoz, amiben a mesterséges intelligencia vezérelte szoftver szerint éppen vagyunk. Mondjuk ez tényleg túlmutat egy dizájnolt mp3-lejátszón. (kép: Freimut Flickr)

Korrekció: a felületes hírfogyasztási szokásaim miatt egy korábbi verziójában a cikknek az összes iPod halálát vizionáltam, holott ez csak a Classicot érinti, az azóta kitalált mindenféle nano-shuffle-izét természetesen nem. A hibáért elnézést kérek. 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.