Orbán Viktor a Gazprom vezetőjével tárgyalt

gazdaság
2014 szeptember 22., 19:33
comments 92

A magyar miniszterelnök a parlamentben fogadta Alekszej Millert. A Gazprom által kiadott közlemény szerint a téli időszakra vonatkozó stabil és megbízható földgázellátásról és a Déli Áramlat földgázvezeték megvalósításáról tárgyalt a Gazprom vezérigazgatója. A találkozón külön téma volt a Déli Áramlat európai gázvezeték megépítése, ami a Gazprom tájékoztatója szerint az előre eltervezett menetrend szerint halad.

A valóságban amúgy a Déli Áramlat nem halad a tervezett menetrend szerint, miután Bulgáriában az első szárazföldi szakaszt az Európai Bizottság leállíttatta, arra hivatkozva, hogy a vezeték sérti az uniós versenyjogot, mivel annak a kezében van a vezeték is, aki árulja a gázt.

Úgy tudni, hogy a magyar, az osztrák, az olasz és a bolgár kormány nagyon keményen lobbizik Brüsszelben, hogy átmehessen a vezeték, ez a harc biztosan témája lehetett a hétfői találkozónak.

Bár a hivatalos Gazprom-közlemény nem említi, de szinte bizonyosan téma volt az is, hogy 2015-ben lejár az 1995-ben kötött gázszerződésünk az oroszokkal. A hivatalos magyar álláspont szerint nem hosszabbítanánk most, hanem ami megmaradt a keretünkből, azt átvennénk később.

És az is jó eséllyel felmerült, hogy az oroszoknak meddig fér bele, hogy mi gázt adjunk el az ukránoknak, ráadásul drágábban, mint ahogy az oroszoktól vesszük.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.