Törökország lezárta a szír határ nagy részét

külföld
2014 szeptember 22., 13:16
comments 16

Azért, mert a hétvégén 130 ezer kurd menekült érkezett az országba.

Vasárnap balhé is volt az országban, a menekültekkel szolidarító kurdok csaptak össze a rendőrökkel. Állítólag egyes tüntetők pedig megpróbáltak áttörni Szíriába, hogy az IS ellen harcoljanak. A török kormány viszont nem szeretné, ha a kurd milíciák újabb tagokkal bővülnének, mivel ha egyszer elmúlik az IS jelentette fenyegetettség, akkor nem érdekük, hogy egy megerősödött kurd sereg legyen a közelben.

A menekültek többsége Kobane régiójából érkezett, ezen a területen jelentenek leginkább veszélyt az előretörő dzsihádisták.

photo_camera Átengedésre váró szíriai kurdok (BULENT KILIC / AFP)

A mostani hullám előtt is rengeteg menekült volt már az országban, korábban becslések szerint több mint egymillió ember érkezhetett Szíriából Törökországba az elmúlt három évben, a polgárháború elől menekülve.

Törökország pénteken nyitott meg egy 30 kilométeres határszakaszt a menekültek számára. Hétfőre viszont a kilencből csak két belépőkaput hagytak nyitva az ENSZ menekültügyi igazgatósága, az UNHCR jelentése szerint.

Ennyi menekült befogadására egyetlen ország sem lenne képes (a líbiai állapotokról itt írtunk), a jelenlegi helyzetet pedig tovább súlyosbítja, hogy a török-kurd viszony évtizedek óta viharosak, még ha az utóbbi években volt is némi javulás.  (via BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.