5 dolog, amit a közösségi szolgálatnak köszönhetsz

hirdetés
2014 szeptember 23., 06:56
comments 8
ad
  • Mi az, ami növeli a kockázatvállalási kedvedet?
  • Lehetővé teszi számodra a közvetlen sikerérzést? 
  • Fejleszti a kommunikációs képességeid?

Segítek: a diák önkéntesség, másnéven a közösségi szolgálat.

mol_kosz_PR_0923

Egy nemrég megjelent amerikai meta-analízis, amely 62 közösségi szolgálati programot vizsgáló tanulmányt vetett össze, kimutatta, hogy azok a diákok, akik részt vesznek ilyen programban öt területen jelentős fejlődést mutatnak:

önismeret, önbizalom

A vizsgálatok szerint a közösségi szolgálatban részt vettek jobban tudatában vannak erősségeiknek, és, hogy mit kell még fejleszteniük magukon. Kezdeményezőek, vállalják az új kihívásokat, és szívesen terveznek.

állampolgári elköteleződés

Ez a bonyolult kifejezés azt jelenti, hogy a közösségi szolgálat során erősödik az empátia, növekszik a szociális érzékenység mások iránt, akik különböznek tőlünk, mert idősek, vagy fogyatékkal élők, mert más a bőrszínük vagy a vallásuk. És ezáltal fontos lesz számunkra az egész társadalom, amiben élünk.

szociális készségek

Erre legjobb, ha két idézetet adok olyan fiataloktól, akik már túlvannak az IKSZ-en:

„Szinte csak a halál közelsége foglalkoztatta Dezső bácsit. Hiába kérdezgettem, nem tudott semmi olyat felidézni, ami az utóbbi időkben kicsit is boldoggá tette volna. Eleinte annyi volt, hogy elmentünk hozzá, kezet fogtunk, meghallgattuk, aztán elköszöntük tőle. A kézfogásból aztán kézszorítás és puszi lett, majd azt vettem észre, hogy szinte nem akarok hazamenni tőle. És mintha Dezső bácsi is boldogabb lett volna. Nekem tartást adott a szolgálat, talán egy hivatást is kitűzött” – mondta az a lány, aki egy Szeretetotthonban teljesített szolgálatot.

„Szerintem mindenki félt aznap reggel, de aztán hamar elmúlt. Azt hittük, hogy segítünk nekik, de szerintem ez épp fordítva volt” – emlékezett vissza egy másik résztvevő.

az iskolához és tanuláshoz való hozzáállás

A kutatások szerint azok, akik közösségi szolgálatban vettek részt, kitartóbbak lettek többek között a tanulásban is, továbbá új készségeket fejlesztettek ki magukban. A program során elsajátított együttműködés pozitívan befolyásolta az iskolához való hozzáállásukat. Ne aggódj, ez nem stréberkedés, még jól jöhet az elkövetkező években!

iskolai teljesítmény

A közösségi szolgálat során átélt helyzetek fejlesztették a diákok problémamegoldó képességét, ezek jótékony és hosszú távú hatásai a későbbi iskolai teljesítményben is visszaköszöntek. Azaz könnyebben ment a tanulás. Lehet, hogy ez az a csodaszer, amit már régóta keresel?

Lehet ezt kreatívan is

Számolhatjátok a forgalmat, gondozhatjátok a katonasírokat, ültethettek fákat vagy rendezhettek parkot.  De persze lehettek kreatívabbak is. Megtaníthatjátok a nagyidhoz hasonló időseket netezni, vagy, ahogy a dunaújvárosi gimisek: közös zenekart alapíthattok fogyatékkal élőkkel.

Csinálhatok fényfutást, lekenhetitek a szomszédos óvoda rozsdás kerítését, vagy rendbe hozhatjátok az udvari játékait. Szervezhettek kórházi játszóházat beteg gyerekeknek, gyűjthettek karácsonyi ajándékot. Karbantarthatjátok az állatmenhelyet, sétáltathattok kutyát.

De nem kell mások útján mennetek, a lehetőségek között szabadon választhattok. A közösségi önkéntes munka különlegessége, hogy úgy segíthetünk másoknak, hogy közben ezt még is beszámolják nekünk a suliban. Azért ez még is csak sokkal jobb, mint plusz matekórákra járni az érettségiért.

Olyan tudásod lehet, amit az iskolapadban nem szerezhetsz meg.

Én utánanéznék.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.