Fekete színészekkel forgatott 1913-as film szalagjait találták meg New Yorkban

a hetedik művészet
2014 szeptember 23., 17:03
comments 22

Egy afroamerikai szereplőkkel forgatott 101 éves játékfilm maradványaira bukkantak a New York-i Modern Művészeti Múzeum (MoMA) archívumában.

A múzeum szerint a kurátorok vizsgálatai arról tanúskodnak, hogy ez az afroamerikai szereplőkkel forgatott legrégebbi, fennmaradt játékfilm. Az 1913-ban készült szalagon Odessa Warren Grey és Bert Williams afroamerikai színészek láthatók.

A romantikus komédia vágatlan felvételeit tartalmazó hét tekercset 900 negatív között találták, amelyeket a múzeum egyik kurátora még az 1930-as években szerzett meg.

Bár fekete bőrű színészek már 1909-ben megjelentek néhány mozifilmben, ezek közül ma már egy sem létezik. A MoMa kurátorainak régi fotók, zenei lapok és újságcikkek segítségével sikerült azonosítaniuk a filmfelvételen szereplő színészeket - írja a CBS News.

A filmhez köthetően sem forgatókönyv, sem feliratozás, sem egyéb jegyzék nem maradt fenn. A MoMA kurátorai a tekercset kockáról kockára ellenőrizve, a dialógusok megértéséhez szájról olvasó szakértőt is alkalmazva rekonstruálták a romantikus, táncos film történetét. A MoMa október 24-től a cím nélküli filmnek kiállítást szervez, két héttel később pedig nyilvánosan is bemutatják a már megszerkesztett alkotást. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.