39 375 000 forint bírságot kapott az RTL

media
2014 szeptember 25., 06:48

39 375 000 forint bírságot szabott ki a Médiatanács az RTL Klubra az Éjjel-Nappal Budapest című műsor kihágásai miatt, amik a következők voltak:

  • helytelen korhatár besorolás, (12 év helyett 16 éven aluliaknak nem kellett volna néznie),
  • kábítószer használat bemutatása mindenféle kritika nélkül.

A műsorban a kábítószer beszerzésének, fogyasztásának és továbbadásának megjelenítésére is sor került, minden kritika vagy kommentár nélkül. A szabályozás nem tiltja az efféle tartalmak közzétételét, de arra csak 21 óra után, a megfelelő korhatár-besorolás feltüntetése mellett kerülhetett volna sor,

írja a Médiatanács a büntetés indoklásában, hozzátéve, hogy

megjegyzendő, hogy a műsorral kapcsolatban indulása óta 52 nézői panasz érkezett a hatósághoz.

Egy évvel ezelőtt még adásonként 6-6 millió forintra, összesen 14,3 millióra büntette ugyanezért a Médiahatóság az RTL-t. Akkor is a korhatár besorolásban láttak kivetnivalót,

a trágár nyelvezet, szexuális utalások úgy jelentek meg benne, hogy azok a 16 év alattiak számára káros magatartásmintákat közvetíthettek.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.