Több százmillió gépet fenyeget a halálos bug, a Shellshock

TECH
2014 szeptember 25., 12:45
comments 135

Shellshocknak nevezik azt a szoftverhibát, amelyet kihasználva számítógépek és egyéb eszközök százmilliói felett veheti át az irányítást a távolból bárki, akinek épp nincs jobb dolga, mint gépek százmilliói felett átvenni az irányítást.

A bugot a Bashnek nevezett szoftverkomponensben találták meg biztonsági szakértők, a Bash pedig nem más, mint a Unix operációs rendszer rendszerhéja (shell), ami kapcsolatot teremt a felhasználó és az operációs rendszer magja, a kernel között. És mivel az Apple operációs rendszere, a Mac OS és a Linux is Basht használ a unixos örökség részeként, összesen félmilliárd eszköz is ki lehet téve a veszélynek.

A probléma azért különösen súlyos, mert a Bash (ami a Bourne again shell rövidítése) a nyílt forráskódú Apache webszervernek is része, márpedig Apachet elég sok webszájt használ.

A jó hír: kijött a patch, telepíteni kell, és már el is múlt a halálos veszély.

(BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.