Újabb két fiú holttestét azonosították a floridai horrorintézet kertjében

történelem
2014 szeptember 25., 18:12
comments 40

A floridai Marianna városban 1900-ban megnyílt Arthur G. Dozier Fiúiskola akkoriban az USA legnagyobb javítóintézete volt. Az iskolát 2011-ben bezárták. 111 éves története során az intézmény tanári és gondozói visszaélésekről, verésekről, a gyerekek kínzásáról, az embertelen lakókörnyezetről és a szexuális erőszakról vált országszerte hírhedtté. Az iskolának még saját temetője is volt, ahová 1914 és 1952 között 31 fiút temettek el többnyire jelöletlen sírokba.

A Floridai Egyetem kutatócsoportja és az 50-es és 60-as években még az intézetben raboskodó túlélők eltökélték, hogy minden halott fiút azonosítanak.

A kutatócsoport csütörtöki bejelentése szerint sikerült azonosítani az 1934-ben, 13 éves korában tüdőgyulladásban elhunyt Thomas Varnadoe-t, és Earl Wilsont, aki 14 éves volt, amikor négy másik fiú 1944-ben agyonverte.

Velük együtt már háromra emelkedett az azonosított testek száma, de 52 hulláról továbbra sem tudni, hogy kicsoda. Azért 52-ről, mert bár eredetileg 31 sír volt az iskola területén, a nyáron 55 testek exhumáltak, mert mint kiderült, az intézmény vezetői máshová is temettek gyerekeket a múlt század első felében.

Az exhumálásokkal és azzal, hogy az intézmény korábbi fogvatartottjai a nyilvánosság elé állnak a történeteikkel, egyre több titok derül ki az intézet mindennapjairól is. Kiderült például, hogy az iskola területén álló egyik kis házat Izzasztó doboznak hívták a gyerekek még a hatvanas években is, mert ott kapták a legnagyobb veréseket.

A floridai hatóságok többször is vizsgálódtak az iskolában, de azon kívül, hogy csöpögnek a falak, nincs fűtés és a vécék sem megfelelők, évtizedekig nem találtak más problémát. (Guardian)

(A címlapi kép a Wikipediáról.)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.