Azért kell a Red Bull Air Race, mert az a helyi gazdaság hajtóerője

Budapest
2014 szeptember 26., 08:40
comments 151

Rákérdezett Orbán Viktornál az LMP-s Sallai R. Benedek, hogy miért is döntött úgy a kormány, hogy a 2010-ben Budapesten leállított Red Bull Air Race műrepülőversenyt újra visszacsábítja, sőt erre összesen hatmilliárd forintot is áldoz a következő három évben.

Sallai szerint 2010-ben nagy megkönnyebbüléssel vette tudomásul а fóváros lakossága, hogy а sok kellemetlenséggel járó Red Bull légi parádét megszüntette az új kormány . Ez а rendezvény – más légi parádékhoz hasonlóan – jelentős zaj- és légszennyezéssel, valamint balesetveszéllyel jár, ezért különösen aggályos az ilyen események megrendezése Budapest felett. Ezt már 2010. júliusi állásfoglalásában megállapította а jövő nemzedékek országgyűlési biztosa, kijelentve, hogy „ . . . а Red Bull Air Race repülőrendezvény által jelentett környezeti terhelések következtében а rendezvény а belvárosban, ilyen sűrűn beépített lakott területen való megtartása az egészséges környezethez való joggal nem egyeztethető össze.”

Rákérdezett arra is, hogy ha a kormány éppen az energiaitalok egészségkárosító hatásaira tekintettel vetett ki korábban egészségügyi különadót ezekre а termékekre, akkor mégis miért reklámozzák közpénzből a Red Bullt?

Orbán Viktor nevében Seszták Miklós válaszolt. Az indokai:

  • A Red Bull Air Race nemzetközi szinten a hatodik legismertebb motorsport versenyszéria a Formula 1, a MotoGP, a WRC, a NASCAR és az lndycar mögött.
  • A futamokat világszerte 45 országban közvetítik, így a becslések alapján a televíziót, a nyomtatott sajtót és az online médiát figyelembe véve egy futam médiaértéke a rendező város vagy ország számára elérheti a 30 millió eurót.
  • A kiemelt nagyrendezvények és sportesemények meghatározó szerepet játszanak nemcsak a rendező városok, hanem az országok gazdaságában is.
  • Ezek a rendezvények lehetnek a helyi gazdaság hajtóerői, hozzájárulhatnak a kereskedelem növekedéséhez, a szolgáltatások bővüléséhez, és jelentős munkahelyteremtő képességgel rendelkeznek.
  • A futam nagymértékben elősegítheti Magyarország hírnevének és turisztikai vonzerejének növelését.
  • Eddig már hétszer volt Budapesten verseny, soha nem volt vele probléma.

Amire nem válaszolt:

Mi a helyzet a zaj- és környezetterheléssel?

Miért reklámoz a kormány közpénzből egy energiaitalt?

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.