Az államkasszából fizette a családi utazásokat a grönlandi miniszterelnök

külföld
2014 szeptember 30., 15:41
comments 36

A repülőjegyektől kezdve a minibárokból elfogyasztott tételekig bezárólag komplett családi utazásokat finanszírozott közpénzből Aleqa Hammond grönlandi miniszterelnök - derült ki egy parlamenti jelentésből. A törvényhozás egyik vizsgálóbizottsága múlt pénteken számolt be arról, hogy a kormányfő 2013 áprilisában az államkasszából fizette családtagjai repülőútjait és az utazásokon használt szállodai szobákat.

A grönlandi ellenzék bizalmatlansági indítvány benyújtásával fenyegette meg a miniszterelnököt, és új választások kiírását követelte. Többszöri figyelmeztetést követően a szociáldemokrata politikus a 106 ezer dán koronának megfelelő összeget (mintegy 4,4 millió forint) 2014. szeptember 8-án visszafizette. Miközben Hammond ügyének kivizsgálása továbbra is zajlik, a Ritzau dán hírügynökség arról adott hírt, hogy a kormányfő hétfőn nyaralni indult.

A 2,1 millió négyzetkilométer kiterjedésű, ám mindössze 57 ezer lakosú Grönland Dánia külbirtokaként részleges autonómiával rendelkezik. A 47 éves Hammond személyében tavaly első ízben választottak a grönlandiak női miniszterelnököt.

(MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.