Kína nemzeti ünnepén is ezrek tüntetnek Hongkongban

külföld
2014 október 01., 08:00
comments 27

Október 1-én ünneplik a Kínai Népköztársaság kikiáltásának 65. évfordulóját. Ez a két ún. aranyhét közül az egyik Kínában, vagyis ilyenkor egy teljes hétre szabadságra mehetnek a dolgozók. Épp emiatt sokan azt feltételezték, hogy szerdán a korábbiaknál nagyobb tömeg vonulhat majd az utcákra.

És valóban. Bár kedd éjjel nagy vihar volt, ami miatt sok tiltakozó hazatért, reggel újra ezrek csatlakoztak azokhoz, akik az ítéletidőben is kitartottak az utcákon.

A tiltakozásoknak már komoly gazdasági hatásai vannak, a helyi kereskedelmi szervezet szerint a másfél hete tartó tiltakozások eddig 40 milliárd hongkongi dollár, (négymilliárd euró, vagyis ~1250 milliárd forint) kárt okoztak a tüntetések.

Talán ezért is váltott váratlanul békülékenyre a hongkongi vezetés. A város kormányzója, Leung Csun-jing most azzal érvelt az új választási rendszer mellett, hogy "az még mindig jobb, hogy ha az adott feltételekkel minden polgár élhet a választójogával, mintha csak egy bizottság döntene a kormányzó személyéről".

Leungot egy bizottság nevezte ki kormányzónak. Az új rendszerben, amit a kínai kormány augusztus végén terjesztett elő, valóban a nép választhatná a kormányzót, de:

  • az új szabályok megadnák a szavazati jogot a Hongkongba betelepülteknek is - eddig hétéves tartózkodás volt a szavazás feltétele;
  • jelölt pedig csak az lehet, akinek a kommunista párt támogatja a jelölését.

(Via MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.