Izraelben lemaradt a statisztikák éléről a leggyakoribb újszülöttnek adott keresztnév

külföld
2014 október 02., 10:51
comments 22

Múlt héten volt a zsidó újév, ekkor pedig kötelezően megjelennek az év toptízes listái is, az országban ezért nyilvánosságra hozták a tíz leggyakoribb, újszülötteknek adott keresztnevet is. A fiúk listáján Joszef lett az első, majd Daniel, Ori, Itai, Omer, Adam, Noam, Ariel, Eitan és Dávid következett a Haaretz beszámolója szerint.

A listának egyetlen szépséghibája van csak, mint ahogy azt a New York Times kiszúrta, hogy az éléről lemaradt egy név. Ugyanis tavaly Izraelben messze a Mohamed volt a leggyakoribb név az újszülött fiúk között, összesen 1986 gyereket neveztek el a próféta után.

Az izraeli statisztikai hivatal szóvivője, Sabine Haddad szerint a hiányzó név esete valahol a hiba és a félreértés között lehet félúton. A listát ugyanis arra a zsidó újév kapcsán a héber neveket kérő igén miatt állították össze, de azt elismerte, hogy jelezhették volna, hogy az arab nevek erre nem kerültek rá. Ugyanakkor szerinte ebben nem volt semmiféle politikai szándékosság. Az ország lakosságának nagyjából húsz százalékát teszik ki az arabok. (Slate)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.