Bíróság elé állítanák Libériában a férfit, aki behurcolta az Ebolát az USA-ba

külföld
2014 október 03., 06:41
comments 21

Míg az amerikai hatóságok éppen azon dolgoznak, hogy megállapítsák, hány emberrel érintkezhetett Amerikába érkezése után Thomas Eric Duncan, az első ember, akin már beutazása után jelentkeztek csak az ebola tünetei, a libériai hatóságok váratlanul agresszív lépésre szánták el magukat. Bejelentették, hogy büntetőeljárást kezdeményeznek Duncan ellen, aki szerintük

hazudott a reptéri ellenőrzésen.

Libériában csak úgy szállhatnak fel nemzetközi járatokra az utazók, ha előtte ellenőrzésen esnek át. Ezen nyilatkozniuk kell arról is, hogy érintkeztek-e fertőzöttel.

Duncan is átesett ilyen ellenőrzésen, de azt mondta, hogy nem érintkezett fertőzöttel. A férfi állítja, hogy nem hazudott:

tényleg azt hitte, hogy az az utóbb ebolában elhunyt terhes nő, akinek segített, nem ebolás volt, hanem a terhességével járó tünetei voltak csak.

A libériaiak döntése kegyetlennek tűnik, de van benne logika. Az, hogy még járnak a repülők, kizárólag azért lehetséges, mert vállalták, hogy az utasokat szigorúan ellenőrzik. Az pedig, hogy valaki átjutott ezen az ellenőrzésen, veszélyes prededenst teremthet.

Gondoljanak bele: miközben Libériában szinte mindenki belehal a fertőzésbe, az a pár beteg, akit az amerikaiak kimenekítettek az országból, túlélte.

Vagyis sok kétségbeesett fertőzött gondolhatná azt, hogy ha feljut egy gépre, az amerikaiak jobb híján kénytelenek lennének ellátni.

Vagyis a Duncan elleni eljárás lényege, hogy precedenst teremtsenek, ezzel is elriasztva azokat, aki végső kétségbe esésükben ezzel próbálkoznának.

Az amerikai hatóságok mindeközben már száz embert figyelnek meg ebolafertőzés gyanújával, mert kapcsolatuk lehetett Duncannel. Köztük van az a 12-18 ember is, akikkel Duncan elsőként érintkezett az országba érkezése után. A többiekkel már azután érintkezett, hogy tüneteivel orvoshoz fordult. Az első, szeptember 25-i vizsgálat után antibiotikumokat kapott, de hazaküldték, mert bár partnere kétszer is jelezte, hogy Duncan Libériából érkezett,

ez az információ valahogy elsikkadt a kórházban.

(Via The Atlantic, The New York Times)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.