Már a cigarettacsempészet is beleszámít a GDP-be

gazdaság
2014 október 03., 07:43
comments 80

Mostantól a magyar Központi Statisztikai Hivatal is az új, az ENSZ globális módszertanával egyező rendszerben számolja a GDP-adatot, vagyis a jövőben

az illegális tevékenységeket, például a cigarettacsempészetet is beszámítják az ország termelésébe.

Az előző évek GDP-adatait is újraszámolták az új módszer szerint, amelyek így valamelyest javultak is. Tavaly például ezek alapján

1,5 százalékos volt a növekedés.

Még pár dolog javít az adatokon. A kutatás-fejlesztés kiadásai és a fegyverbeszerzések például ezentúl nem folyó kiadásnak, hanem beruházásnak számítanak, így kevésbé terhelik az államháztartást. Az új módszerrel az adóságadatok is javulnak - azt ugyanis a GDP arányában számolják, így ha nő a GDP, arányosan csökken az államadósság is, ami így 2013 végén a GDP 77,4 százalék volt.

De az új módszerrel egy magyar csodának is búcsút inthetünk:

2011-ben mégsem volt többlete az államháztartásnak.

Abban az évben államosították a magánnyugdíjvagyont, és a 2700 milliárdos tételt akkor bevételként könyvelték el, így lett 4,3 százalékos pluszban a költségvetés.

Az új módszer szerint viszont ezt a 2700 milliárdot a következő 35 év nyugdíjának ellentételezéseként kell elszámolni, vagyis a 2011-ben nemhogy nem zárt pluszban a költségvetés, hanem az EU-s kritériumokat bőven meghaladó, 5,4 százalékos hiány volt. (Via Napi.hu)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.