Ha lenyűgöz minket egy francia kiskocsma, akkor nincs mit szégyellnünk a magyar talponállón sem

Budapest
2014 október 04., 07:45
comments 66

Gyorsan átlapoztuk a Századvég által kiadott, IKEA-katalógus vastagságú, és éppen az önkormányzati választások előtt megjelenő Nemzeti Érdek Budapesttel foglalkozó számát. Van Tarlós beköszöntő is, de sajnos nagyon unalmas, viszont itt vannak a 216 oldal legerősebb mondatai:

Vidéken és Budapesten is kerékpároznak az emberek (az előbbi helyen a rasztafrizurás Critical Mass-osok, az utóbbiban a fejkendős nénik ülik meg a drótszamarakat).

G. Fodor Gábor, századvéges elemző politikai gondolkodó, a lap főszerkesztője

Ha lenyűgöz minket egy francia kiskocsma, akkor nincs mit szégyellnünk a magyar talponállón sem

Szintén G. Fodor.

Az uralja Budapestet, aki uralja Budapest ízlését. (...) Az ízlés végső soron velejéig politikai kérdés.

Még mindig G. Fodor.

Mit jelent neked Budapest?

Hú, azt lehetetlen szavakba önteni!

Schneller Domonkos jogász, kormány-főtanácsadó első kérdése és Fürjes Balázs kormánybiztos első válasza. Az interjú alanya egyébként a Nemzeti Érdek szerkesztőbizottságának a tagja.

Amit ma szeretünk Budapestben, amit a város jelképének tartunk, az nagyrészt a XIX. század végén, a millennium alkalmából épült. Ekkor született meg a mai Budapest. Mindaz, ami a 2010-es években történik Budapesten, csakis ehhez az időszakhoz fogható: ez az új millennium.

Szerkesztőségi vélemény.

A budai Vár a "magyar akropolisz", melynek szíve, a Szent György tér, újjáépítésre vár. Meggyőződésünk, hogy ez a tér lesz ismét a nemzet főtere, hiszen a Vár képviseli a magyar történelemben az örökkévalóságot, történelmünk épített esszenciáját. A Kossuth tér ezzel szemben az ország főtere s egyben a napi politikai színtere. Ehhez a történelmi folytonossághoz tartozik, hogy a miniszterelnök székhelyét a Várban kell megkeressük. Adódik, hogy egy kortárs nemzeti könyvtár nem feszítheti szét egy történelmi műemlék falait. 

Zoboki Gábor, építész

A külföldi turisták többsége a főváros világörökség helyszínei, illetve gyógyfürdői miatt keresi fel a várost. Természetesen ez nem jelenti azt, hogy Budapest könnyűzenei programjai ne lennének - méltán - népszerűek.

A Századvég kutatásából

Látok még előrelépési lehetőségeket a Duna kihasználásának terén is. Összehasonlítva például Velencével, alig közlekedünk a vízen.

Andy Vajna, de róla bővebben itt írtunk.

A Nemzeti Rendezvényszervező Hivatal célja, hogy ne csak megszervezze az állam jogszabályba foglalt, kiemelt fontosságú jeles napjait, hanem hogy mindenkinek, de különös tekintettel a fiataloknak testközeli élményeket adjon, amelyek méltóképpen erősíthetik identitásukat.

Ismeretlen szerző, a lapban ugyanis nincsenek elkülönítve vagy jelezve a nyilvánvaló PR-cikkek a lap saját tartalmától.

A lapot hétfőn mutatják be a Desing Terminálban, Tarlós István is a felszólalók között lesz, nem csodáljuk sem a helyszínválasztást, sem a főpolgármester meghívását.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.