Na, vajon mi történik, ha fémtárgyakat dobálnak egy MRI-be?

tudomány
2014 október 07., 06:38
comments 37

Balesetek kórházakban is történnek. Különösen akkor, ha a betegeket gigantikus mágnesekbe tolják be. Márpedig az MRI az, egy gigantikus mágnes. Az elmúlt években több olyan esetről jött hír a világból, amikor egy vizsgált páciensből csavarok, csipeszek tépődtek ki, vagy éppen elszabaduló oxigénpalack vágta őket agyon.

De hogy pontosan mit művel egy ilyen gép a mágnesezhető gépekkel, azt eddig nem nagyon vizsgálták. Belátható okokból:

egy MRI alsó hangon is 150 ezer dollárba (~35 millió forint) kerül, de a jobbakért akár 1,2 millió dollárt (~300 millió forint) is elkérhetnek.

Most Négy éve* egy csapat tudós tudomást szerzett róla, hogy egy elhasznált példányt leszerelnek. Lecsaptak a lehetőségre, és csavarokat, csavarhúzókat, kerekesszékeket hajigáltak bele.

Ami a film alapján még annál is nagyobb buli, mint aminek hangzik, nézzék:

(Via I Fucking Love Science)

*Helyesbítés: lecsaptam a sztorira, mint gyöngytyúk a takonyra, azt meg nem néztem meg, hogy a videó már majdnem négy éves. No sebaj.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.