Áthelyezték Balatonboglárról az evangélikus lelkészt, mert helyi képviselő akart lenni

vallás
2014 október 08., 10:20
comments 13
photo_camera A Balatonboglári Evangélikus Templom belső tere, fotó: Hajdú József - wikipedia

Czöndör István balatonboglári evangélikus lelkész nagyon népszerű a falujában.

„Baba-mama klubot szerveztek a feleségével, gospel-kórust toborzott, sok fiatalt nyert meg.”

2009 óta lelkész a faluban, azóta folyamatosan nőtt a hívek száma, írja a Somogy Megye Online. Miután bejelentette, hogy a Balatonboglári Városvédő Egyesület támogatásával indul a helyi választáson, püspöke áthelyezte Lovászpatonára. A két település 150 kilométerre, mintegy két órányi autóútra van egymástól. Szombaton, a választás előtt egy nappal költözik. Czöndör István a döntést elfogadta, de mint az utolsó istentiszteleten elmondta: a püspök két utat hagyott számára, vagy elfogadja a lovászpatonai állást, vagy fegyelmi eljárás vár rá, de ebben az esetben

„valószínűleg utcára kerültem volna a családommal.”

A boglári evangélikus közösség, akik teljesen megtöltötték a templomot, vastapsban törtek ki, amikor az egyik presbiter javasolta Mátrai Zoltán presbitériumi felügyelő felmentését, aki a Czöndör István elleni fegyelmi eljárást kezdeményezte. Czöndör István utolsó hozzászólásában arra kérte a híveket, hogy ne forduljanak el a gyülekezettől, de álljanak is ki saját magukért:

„Zárjátok le a múltat, köszönjetek el ehhez egyesektől, válasszatok lelkészt, ne hagyjátok, hogy valaki idetegyen valakit. Én elmegyek, de ti ne álljatok fel. És bízzatok az Úrban!”

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.