Bármelyik Jackie Chan-karakter összeverné a mai Jackie Chant

FILM
2014 október 11., 10:53
comments 132
  • Jackie Chan szinte az összes filmjében a gyengék és elesettek mellett állt ki a bűnözőkkel és a romlott rendszerrel szemben.
  • A való életben is rengeteget jótékonykodik az egész világon.
  • Most viszont a 60 éves hongkongi színész a hongkongi tüntetőkkel szemben Peking mellé állt.
  • Jackie Chan, a világ egyik leghíresebb színésze Kína Nemcsák Károlya és Andy Vajnája lett.
  • Így halt meg már életében sok gyerek hőse.

Jackie, a jófiú

Ha már ez a coming out világnapja: gyerekkorom egyik kedvenc akciósztárja volt Jackie Chan. A tévében sugárzott filmjeit felvettem videóra, és többször újranéztem, a bunyók állandó megtekintését egy fogam is bánta, amikor kihúztam egy tejfogamat a Részeges karatemester 2 közben. Még karatézni is az ő (egyébként kungfu-) filmjei miatt kezdtem el tízévesen. Jackie Chan szinte minden filmjében rendőrt, szakácsot, boltost vagy egy szerencsétlen áldozat kedves unokaöcsét játszotta, aki kénytelen megvédeni az elesetteket, és felveszi a harcot a túlerőben lévő bűnözőkkel vagy az elnyomókkal.

A való életben is rengeteget jótékonykodott. Azt állítja, hogy a legnagyobb hibája, hogy nem foglalkozott eleget a tanulással, így több oktatási intézményt hozott létre a világon, például a Jackie Chan Science Centre-t az Ausztrál Állami Egyetemen, illetve több általános iskolát alapított Kína szegényebb tartományaiban. Ő a hongkongi önkormányzat szóvivője, kiállt a szemetelés ellen, és megnyitotta a hongkongi Disneylandet. Amerikában a szerzői jogsértések ellen kampányolt, és támogatta a Los Angeles-i seriffirodát, arra biztatva az ázsiai bevándorlókat, hogy jelentkezzenek rendőrnek.

Elképesztően sokat jótékonykodik. 2004 óta az UNICEF jószolgálati nagykövete, kiállt a természetvédelemért és az állatkínzások ellen, támogatja a kihalófélben lévő dél-kínai tigrisek tenyésztését, árvizek, cunamik és földrengések után dollármilliókat adományozott, illetve segített pénzt gyűjteni, 2006-ban pedig közölte, hogy a halála után a vagyona felét jótékonysági célokra adományozza. Az iskolaépítő alapítványai oktatási eszközöket meg ruhákat biztosítanak a szegényebb régiókban élő gyerekeknek, és külön programmal segítenek az időseken.

De akkor mi vele a baj?

Hogy bármelyik Jackie Chan-karakter összeverné a 60 éves igazi Jackie Chant.

A nagy balhé

Az még egyáltalán nem baj, ha valaki sikeres, sőt ha nagyon gazdag, még ha ezt Kínában is sikerült elérnie. A több mint 100 filmben szereplő Jackie Channek több filmgyártó és -forgalmazó cége és egy mozihálózata is van. Emellett popsztár is, van saját divatmárkája, több ázsiai országban megtalálható szusiétterem-hálózata, egy kelet-ázsiai kávéházlánca van, illetve társtulajdonos egy fitneszklubhálózatban, és árulnak a nevével édességeket is. Pár éve arról volt szól, hogy bútorüzletet is alapít, konyhai eszközöket is árul, és szupermarket-hálózatot is akart nyitni.

Az viszont már sokkal durvább, hogy egy évtizede a Kínai Kommunista Párt egyik propagandafigurája.

Mint amikor egy nacionalizmust propagáló reklámfilmben röviden elmagyarázta a Kínai Népköztársaság himnuszát. Vagy amikor 2004-ben a tajvani elnökválasztásoknál Csen Suj-pien és Annette Lu újraválasztását „a világ legnagyobb viccének” nevezte. Ebből botrány is lett: válaszképpen több kormánytag be akarta tiltani a színész filmjeit, és meg akarták tagadni tőle a beutazást Tajvanra. Ebből nem lett semmi, de amikor négy évvel később Jackie Chan egy jótékonysági eseményre Tajvanra ment, 50 rendőrnek és biztonsági embernek kellett megfékeznie a tüntetőket, akik le akarták köpni. Jackie Chan azt mondta, kiragadták a mondatait a szövegkörnyezetéből, nem bántaná a tajvaniakat, hiszen a felesége is az.

2008-ban, amikor rengetegen tiltakoztak a pekingi olimpia ellen, Jackie Chan azt mondta, nem fogja hagyni, hogy miközben a fáklyával fut, megzavarják azok, akik az indokolatlan tettükkel csak a híradóba akarnak bekerülni. Egy évvel később azt mondta, hogy mióta Hongkong újra Kínáé, úgy látja, „nem biztos, hogy jó dolog a szabadság”, szerinte Hongkong és Tajvan kaotikus állapotban van. Mint mondta: „Minket kínaiakat irányítani kell. Ha nem irányítanak minket, azt csinálunk, amit akarunk.” Bár a kínai árukat kritizálta a rossz minőségükért, arról semmit nem mondott, hogy a kormány betiltotta a Leszámolás Tokióban című filmjét. Miután hongkongiak százai, köztük politikusok tiltakoztak, a szóvivője azt mondta, a rosszakarói megint félreértelmezték a szavait, és nem a kínaikról, hanem a szórakoztatóipar szabadságáról beszélt.

Nem kéne annyit panaszkodni

Jackie Chan tagja az állampárt egyik tanácsadó bizottságának, sokszor képvisel kínai érdekeket külföldön (idén választották a kínai-román kapcsolatok kulturális nagykövetévé) és komoly befektetője a kínai filmiparnak. Külön vicces, hogy 2009-ben Kína Nemzeti Kábítószer-ellenőrző Tanácsának nagykövete volt, idén nyáron pedig Pekingben 100 gramm marihuána birtoklásáért Pekingben letartóztatták a fiát, aki 3 év börtönt is kaphat.

Talán pont emiatt, de Jackie Chan most újra megmutatta, hogy elkötelezett a kínai hatalom iránt. Az ősszel kirobbant hongkongi tömegtüntetésekről most azt írta, hogy aggódik Hongkong pénzügyi teljesítménye miatt, mivel 45 milliárd dolláros adóssága van, és szerinte mindenkinek „vissza kéne térnie a realitásokhoz”, azaz a tüntetők menjenek haza, és dolgozzanak. Két éve is panaszkodott arra, hogy a hongkongiak állandóan tüntetgetnek, és azt mondta, hogy a hatóságok meg kéne mondaniuk, hogy mi az, ami ellen szabad, és mi az, ami ellen nem szabad tiltakozni. Akkor arról is beszélt, hogy a szabadságot feltaláló Amerika a világ legkorruptabb országa, és hogy, bár Kínában is súlyos probléma a korrupció, a kínaiaknak erről nem szabadna külföldiek előtt beszélniük, hanem azt kéne mutatniuk, hogy Kína a legjobb ország a világon.

Nekem soha többé nem lesz már ugyanolyan a Balhé Bronxban.

Források: Shanghaiist, Wikipedia, Afspot, China Daily, USA Today, Shanghaiist, saját élmények.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.