Az amerikai történelem legdrágább vesszőhibája

történelem
2014 október 12., 04:01
comments 23

Nem mindegy ám, hogy hová teszi a vesszőt az ember. Az Egyesült Államok szövetségi kormánya a személyi jövedelemadó 1913-as bevezetése* előtt jövedelmét vámokból szerezte, így aztán elég nagy jelentősége volt, hogy 1872-ben érthetetlen okokból vesszőt raktak az aktuális vámtörvényben

a gyümölcs és a fa szavak közé.

A törvényjavaslat szándéka szerint vámmentességet biztosított volna a gyümölcsfáknak, de nem maguknak a gyümölcsöknek, amikre egy két évvel korábbi törvény alapján 20 százalékos vámot kellett fizetni. De ahelyett, hogy azt írták volna, hogy a trópusi és féltrópusi gyümölcsök fái vámmentesek, egy vessző közbeiktatásával azt fogadták el, hogy

a trópusi és féltrópusi gyümölcsök _és_ fák lettek vámmentesek.

Ez akkor kétmillió dollárjába fájt az amerikai költségvetésnek, ami mai árfolyamon 38,35 millió dollár, vagyis 9.3 milliárd forint. (Via Price Economics)

*Az általános személyijövedelemadó bevezetése előtt is voltak évek, amikor adóztatták a jövedelmeket. Például 1862-ben, a polgárháború idején a szövetségi kormány a jövedelmek adóztatásából finanszírozta a hadsereget.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.