Mark Zuckerberg 25 millió dollárt adott az ebola ellen

Egészségügy
2014 október 14., 14:35
comments 124

A Facebook-alapító Mark Zuckerberg és felesége, Priscilla Chan 25 millió dollárt ajánlott fel az amerikai járványügyi hatóságnak (CDC) a főleg Nyugat-Afrikát sújtó ebola elleni küzdelemre.

„A közeljövőben ellenőrzésünk alá kell vonnunk az ebolát, hogy ne terjedjen tovább, és ne alakuljon ki a HIV-vírushoz vagy a poliovírushoz hasonló, hosszan tartó globális egészségügyi válsághelyzet, ami ellen évtizedeken keresztül harcolnunk kell”

írta Zuckerberg az adomány bejelentéséről. Zuckerberg egyébként most nagy költekezésben van, nemrég vett földet Hawaiin 100 millió dollárért.

A járványügyi hatóság szerint a pénz jelentős részét a kór guineai, libériai és Sierra Leone-i terjedésének megfékezésére fogják fordítani.

„Minél hamarabb fog össze a világ Nyugat-Afrika megsegítéséért, annál nagyobb biztonságban leszünk mindannyian”

– mondta Tom Frieden, a CDC igazgatója, aki szerint fontos, hogy a problémát a gyökerénél kezeljék.

Paul Allen, a Microsoft társalapítója szeptemberben 9 millió dollárt adományozott a több ezer halálos áldozatot követelő járvány elleni küzdelemre.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) eközben arra figyelmeztetett, hogy hetente akár 10 ezer új ebolafertőzés is lehet a következő két hónapban, és az új esetek száma akár megtízszereződhet a közelgő hónapokban. Hivatalos adatok szerint eddig 4447-en haltak meg a kór okozta betegségben Guineában, Libériában és Sierra Leonéban. De a WHO szerint az áldozatok tényleges száma ennél jóval magasabb lehet. A vírus eddig 8914 embert betegített meg.

Ez a legsúlyosabb ebolajárvány a vírus csaknem negyven évvel ezelőtti megjelenése óta. A kór mostani terjedése februárban Guineában kezdődött, a járvány azóta Sierra Leonéra és Libériára is átterjedt. Néhány megbetegedés történt Nigériában és Szenegálban is, illetve egy másik, a nyugat-afrikaitól független ebolajárvány ütötte fel a fejét a kontinens középső részén fekvő Kongói Demokratikus Köztársaság területén is, de ez utóbbi az egészségügyi szervezetek szerint nem súlyos. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.