Feljelenti az ÁNTSZ a pécsi ebolás fertőzéssel riogató lájkvadász híroldalt

Egészségügy
2014 október 15., 13:44
comments 31

Valótlan, minden alapot nélkülöző hírt közölt az az internetes portál, amelyik arról számolt be, hogy lázzal, piros pöttyökkel a bőrén és más ebolás tünetekkel szállítottak egy beteget a pécsi kórházba. Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat rémhírterjesztés, illetve pánikkeltés miatt ismeretlen tettes ellen feljelentést tesz az illetékes rendőrkapitányságon, írja az ÁNTSZ közleményében.

A leírt részletek alapján a sztoriról az általunk egyáltalán nem ismert hirperc.net számolhatott be, onnan viszont már leszedték a cikket, amire a Google-keresés után találtunk. Viszont némileg megrémülhettek a várható következmények miatt, mert a főoldalon a klasszikus Szanyi Tibor-védekezést veszik elő, amikor azt írják, hogy honlapjukat feltörték, és nincs is ebolás Pécsen.

ebola_pecsen

Az ÁNTSZ kitér arra is, hogy azért is életszerűtlen a kamuhír, mert amennyiben egy betegnél Ebola-láz gyanúja merülne fel, akkor az illetőt az erre alkalmas mentőautóval a fővárosi Egyesített Szent István és Szent László Kórházba szállítanák, ahol elkülönítve, az ilyen jellegű betegek ellátására kialakított kórteremben helyeznék el.

Az amúgy, hogy valaki az érintett területről érkezik és láza van, még nem jelenti, hogy ebolás. Ezt csak a klinikai és epidemiológiai feltételek együttes teljesülése esetén beszélhetünk az Ebola-láz gyanújáról.

Az ÁNTSZ nyomatékosan kéri az internetes oldalak szerkesztőit, hogy a hozzájuk eljutó, esetleges Ebola-fertőzésről szóló hírek közlése előtt tájékozódjanak az információ megalapozottságáról. A rémhírterjesztők ellen az ÁNTSZ megteszi a szükséges jogi lépéseket. Amennyiben hazai eset fordulna elő, arról az ÁNTSZ haladéktalanul tájékoztatná a közvéleményt.

- írják még közleményükben.

Update: Mint azóta kiderült, az interneten terjedő kamuhírnek az Inforádió ment utána, megkeresésük után cáfolta azt az ÁNTSZ és a pécsi egyetem, és ezek után törölték le a posztot is az oldalról.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.