Görögörszág beveti a nehéztüzérséget a British Museum ellen: a Clooney házaspárt

külföld
2014 október 15., 14:20
comments 16
photo_camera Az Akropolisz Múzeum igazgatója, Dimitris Pantermalis vezeti körbe Amal Alamuddin Clooney -t. 2014. október 15. Fotó: AFP - YORGOS KARAHALIS

Amal Alamuddin Clooney, George Clooney ügyvéd felesége is részese annak a jogi csapatnak, amelyet Görögország bízott meg, hogy szerezzék vissza a Parthenón 1812-ben a British Museumba szállított szobrait. A libanoni származású, elismert ügyvédnő, aki korábban Julian Assange-ot és Júlia Timosenkót is védte, a pert

igazságos ügynek

nevezte.

Az időszámítási szerinti ötödik századból származó szobrokat és domborműveket Lord Elgin, Nagy Britannia isztambuli nagykövete távolíttatta el és szállíttatta a British Museumba 1811-ben. Hosszadalmas jogi procedúra következik majd, de az utóbbi időben több európai múzeumnak is meg kellett válnia a gyarmati időkben odahurcolt műtárgyaktól.

photo_camera Metopé a Parthenón déli oldaláról, London, British Museum

George Clooney az idei Berlini Filmfesztiválon állt ki az ügy mellett. (BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.