Szabad-e Halloweenkor ebola elleni védőruha-jelmezbe öltözni?

Egészségügy
2014 október 16., 18:17
comments 47

Lehet hogy ez hülye kérdésnek hangzik, de egy teljesen valóságos vita lapul mögötte, ami annyira sok hozzászólást generált, hogy már a BBC is külön kiemelte a netes trendeket követő rovatában.

Ugyanis közeleg az angolszász országokban népszerű, kelta eredetű ünnep, amikor sokan szeretnek horrorisztikus jelmezekbe bújni. És mi más lehetne idén horrorisztikusabb, mint az egyre kontrollálhatatlanabb járvány, ami sorra szedi áldozatait? Csak ebben a hónapban a BBC szerint közel 30 ezer ember vitatkozott erről a témáról közösségi oldalakon. Mármint hogy ez nagyszerű ötlet, vagy pedig hihetetlen ízléstelenség.

ebola_jelmez

Közben jelmezeket elég könnyű szerezni, a webáruházakban lehet találni szkafanderruhákat, minden kiegészítővel együtt. Az egyik bolt vezetője azt mondta a BBC-nek, hogy csak két tucatnyit adott el aznap, és hónap végére közel ezer eladott darabra számít. Mr Weeks szerint semmi gusztustalan nincs abban, amit árulnak, hiszen nem áldozatoknak maszkírozhatják el ezáltal magukat a vásárlók, hanem sima egészségügyi dolgozónak, amiben semmi rendkívüli nincs. Azaz szerinte ez nem más, mint ha valaki tűzoltónak öltözne.

Az pedig viszonylag jól dokumentált reakció, hogy egy fenyegető veszélyre az emberek humorral próbálnak reagálni, hoznak fel még érvet a lap által megszólított szakértők. Ugyanis ez egy remek módja annak, hogy megküzdjünk ezekkel a félelmekkel. Ezzel csak az a baj, hogy a közvélemény viszont sokszor nem fogadja jól az efelé tréfákat.

Hogy ez idén hogy fog elsülni, és hogy pánik vagy felháborodás fogadja majd a sok ezer hasonló jelmezbe bújót, az majd október legvégén kiderül.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.