Kenőpénzt kértek amerikai cégektől a most kitiltott magyarok?

bűnügy
2014 október 17., 06:30
comments 363

A napigazdasag.hu csütörtökön arról számolt be, hogy a NAV vizsgálatot indított néhány amerikai cégnél, és válaszul a washingtoni kormány arra készül, hogy megtiltja az adóhatóság vezetőinek a beutazást az Egyesült Államokba.

Az USA budapesti nagykövetsége hamarosan reagált a cikkre, és azt állították, hogy ők nem tudnak semmilyen rendkívüli adóvizsgálatokról, így ezekkel összefüggésben nem tiltottak ki senkit az USA-ból.

Viszont azt megerősítették, hogy néhány magyar személy ellen beutazási korlátozást foganatosítottak. Mégpedig azért, mert hiteles információ áll rendelkezésükre, hogy ezek a személyek korrupciós cselekményekben vesznek részt vagy azokból hasznot húznak.

Amerikai cégeknél próbálkoztak

Nem hivatalos helyekről úgy értesültünk, hogy a magyar kormányhoz közel álló, illetve a kormánynak közvetlenül is dolgozó személyek az utóbbi másfél évben több esetben is megpróbáltak kenőpénzt szerezni amerikai nagyvállalatokról.

Hallottunk egy esetről, amikor egy amerikai óriásvállalat kutatás-fejlesztésre akart pályázni milliárdos nagyságrendben EU-s támogatásra. A pályázatot előbb formai okokra hivatkozva a magyar állam elutasította, majd a cég vezetése informálisan jelzést kapott, hogy megfelelő tanácsadók bevonásával el lehetne intézni a dolgot. A tanácsadóknak tetemes összeget kellett volna kifizetni nem létező munkákra.

Hallottunk olyan esetről is, hogy egy másik amerikai nagyvállalatot arra kértek, hogy írassanak tanulmányt egy bizonyos céggel, és cserébe biztosítják az állami megrendelések folyamatosságát, az együttműködés zökkenőmentersségét. Állítólag az érintett cég visszaszólt az amerikaiaknak, hogy írják meg a tanulmányt maguknak, hogy a teljesítési igazoláshoz legyen mit csatolniuk.

Nem tudjuk, hogy konkrétan ezek az ügyek vezettek-e a mostani kitiltásokhoz, de valószínűnek tűnik, hogy ilyesmi lehet a háttérben.

Az amerikai állam a magyar hatóságokra bízta, hogy eljárást indítanak-e az általuk ismert korrupciós ügyekben.

Megszólalt az egyik kitiltott

Az atv.hu-nak név nélkül nyilatkozott az egyik ember, akit az amerikaiak most kitiltottak. Olyan céget vezet, amelyik sok közbeszerzést nyert el, és az illető önmagát a Fidesz holdudvarához sorolja. Szerinte az amerikai intézkedés aránytalan. Úgy tudja, hogy tíz ember van a kitiltottak listáján, közülük hárman az adóhatóságnál dolgoznak.

A Fidesz tiltakozott

A Fidesz parlamenti frakciója közleményben tiltakozott a magyarok kitiltása ellen. A párt képviselői szerint Washingtonból nyomást akarnak gyakorolni a magyar hatóságokra, hogy megússzák az amerikai cégek az adóvizsgálatokat.

A fontos emberek kitiltása létező szankciós eszköz, idén például az orosz államigazgatás számos tisztviselőjét, katonai és gazdasági vezetőit tették feketelistára az USA-ban. Most erre a sorsra jutott néhány magyar személy is. A kitiltásról az USA külügyminisztériuma döntött.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.