Legalább 800 utast keresnek, akik utazhattak az Ebola-vírussal fertőzött nővérrel

Tbg
Egészségügy
2014 október 17., 09:29
comments 38

Az Egyesült Államok híradásai kezdenek hasoníltani egy járványról szóló katasztrófafilm forgatókönyvéhez: miután múlt héten egy dallasi kórházban elhunyt egy Ebola-vírussal fertőzött beteg, az őt kezelő két nővérről is kiderült, hogy megfertőzödtek.

Az egyik nővér ráadásul a hétvégére hazautazott, így már fertőzött betegként tette meg oda-vissza az utat az északi Cleveland és Dallas között.

photo_camera )

Jelenleg mindkét nővért ápolják, egyiküket Marylandba, másikukat, Nina Phamot Atlantába szállították.

Bár az Ebola-vírus - ahogy azt ÁNTSZ honlapja is írja - igazán csak a tünetek megjelenésekor kezd el fertőzni, azonnal keresés indult mindazok után, akik a Clevelandbe látogató Amber Vinson nevű nővérrel érintkezhettek: 800 utas, a Frontier Airlines mindkét járatának személyzete (őket egyelőre felfüggesztették állásukból) lehetnek a kockázatnak kitett személyek között.

Mint az az Egyesült Államok lakott területeit és az elmúlt napok történéseit bemutató térképen is látható, a jelenlegi helyzetben az az igazán aggasztó, hogy két, egymástól távoli amerikai nagyváros pillanatokon belül kapcsolatba kerülhet az afrikai eredetű vírussal.

Márpedig az Ebola-járvány kockázatait igen magasnak tartó, annak idején az Ebola felbukkanásánál is jelen lévő Peter Piot mikrobiológus és ENSZ-tisztviselő szerint katasztrófa akkor lehet, ha a vírus beszabadul egy igazán nagy városba, például Lagosba.

Piot ugyan egy afrikai nagyvárosról beszél, az amerikai óvintézkedések egyáltalán nem alaptalanok: az pl., hogy Amber Vinson nővér tünetmentes volt-e elutazásakor,  illetve visszaérkeztekor a repülőn, kulcsfontosságú kérdés a vírus fertőzésveszélye szempontjából.

Akiről kiderült, hogy azon a járaton utazott, hazaküldték, és megfigyelés alatt tartják.

Közben egyre nyilvánvalóbb, hogy a vírust - amely a WHO becslései szerint 1000-10000 embert fertőzhet meg hetente - még Nyugat-Afrikában kellene elkapni, ahol azonban - különösen Guineában, Sierra Leonéban és Libériában - a háborús helyzet és a gyér egészségügyi ellátás miatt önerőből lehetetlennek tűnik.

Azt egyelőre az amerikai tisztviselők elvetették, hogy megtiltsák a beutazást az Egyesült Államokba Nyugat-Afrikából: ez bár elsőre talán jó ötletnek tűnik, a Kongresszusnak beszámoló szakemberek szerint így sokkal nehezebb volt kontrollálni a tiltás ellenére úgyis beutazókat. (Buzzfeed/CNN/Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.