Nevetségesen kevés pénzt adott a világ az ebola megfékezésére

Egészségügy
2014 október 17., 03:42
comments 42

Az ENSZ főtitkára ismét felszólította a világ országait, hogy adjanak pénzt az ebola elleni küzdelemre.

Ban Kimun még szeptemberben tett hasonló felhívást, akkor az volt a cél, hogy egymilliárd dollár jöjjön össze az ENSZ-nél. Ennek azonban csak tízezrede, százezer dollár érkezett be a szervezet alapjába.

A mostani járványban eddig 4500 embert halt meg, többségük Nyugat-Afrika három országában: Libériában, Sierra Leonéban és Guineában. Ugyan az ENSZ egyéb szervezetei és más jótékonysági alapok összesen 400 millió dollárt tudtak összeszedni az ebola elleni küzdelemre, de a kifejezetten ebola-ellenes ENSZ alapba szinte semmi sem jött be.

Eddig összesen 20 millió dollárt ajánlottak fel különböző országok az alapba, de ténylegesen csak egyetlen ország küldte el a pénzt: Kolumbia. Innen van az egymilliárdosra tervezett alapban a százezer dollár.

Kofi Annan, az ENSZ előző főtitkára azt mondta, hogy nagyon csalódott, és szerinte ha a világ más részén tört volna ki a járvány, akkor már sokkal több pénzt költöttek volna megállítására. Annan a régióbeli Ghánából származik.

Az USA saját hatáskörben 4000 katonát küldött a térségbe, hogy segítsék a védekezés megszervezését, és az elnök különmegbízottat készül kinevezni az ebola elleni küzdelem megszervezésére. (BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.