Bagdadban a pokol nem az IS megjelenésével kezdődött el

külföld
2014 október 19., 14:57
comments 46

A dzsihádista szunnita terrorszervezet a héten becslések szerint autókba szerelt pokolgépekkel 150 embert ölhetett meg az iraki fővárosban. A terrorszervezet egységei meglehetősen közel vannak a városhoz, és bár reális esélyük a főleg csak síiták lakta város elfoglalására nincsen, de hasonló terrorakciókkal folyamatosan éreztethetik a jelenlétüket.

car_bomb

Ugyanakkor, mint ahogy a Guardian adataiból kiderül, mindez a bagdadiak számára sok új helyzetet nem hozott, ez a pokol már egy évtizede tart. A brit lap a Wikileaks iraki háborúra vonatkozó adatait felhasználva ábrázolta az összes olyan autóba szerelt pokolgéppel elkövetett robbantást 2004 és 2009 között, aminek volt halálos áldozata.

És a térképen jelzett pontok csak a hivatalosan jelentett és kezelt robbantásokat mutatják, a valódi szám ennél jóval nagyobb lehetett. A Wikileaksből származó adatok szerint amúgy ebben az öt évben összesen több mint 66 ezer civil áldozata volt az összecsapásoknak. (via Guardian/Vox)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.