Kurvák, fegyverek és 500 millió elsíbolt dollár: háború a Glock családban

külföld
2014 október 19., 11:37
comments 52

Hűséges olvasóink talán emlékeznek rá, hogy írtam én már posztot arról, hogy leejtettem a másodikról az öngyújtómat. Képzelhetik, mit éreztem, amikor megláttam a sztorit, amiben

  • fegyverekről,
  • szexről,
  • nőkről,
  • és 500 millió elsíbolt dollárról van szó.

Kapaszkodjanak meg, rázós menet jön.

Herr und Frau Glock

Gaston és Helga Glock 1958-ban ismerkedtek meg. 1962-ben, házasságkötésük után a bécsi lakásra félretett pénzből inkább gyárat vettek, hogy legyártsák a pisztolyt, amit Gaston az osztrák hadseregnek tervezett. Ekkor még csak fusiztak - Gaston egy autóhűtőket gyártó cég menedzsere, Helga pedig titkárnője volt. Éjjelente viszont a szépen gyarapodó család - Gaston, Helga, és három gyermekük, Brigitte, ifjabb Gaston és Robert a lakásként is szolgáló gyárban robotolt.

Aztán 1985-ben az osztrák hadsereg végre megvette a pisztolyukat. A sikeren felbuzdulva alapították meg amerikai leányvállalatukat.

Ez volt a vég kezdete.

Első a család

Gaston és Helga ugyan már 2011-ben, 49 évi házasság után elváltak. Az se volt szép történet, de az igazán mocskos részletek csak most kerültek nyilvánosságra, hogy Helga az amerikai leányvállalat székhelyén, Atlantában polgári pert indított exférje ellen. A 350 oldalasnál is hosszabb keresetében egyebek mellett azzal vádolja az idősebb Gastont, hogy

nem sokkal az amerikai leányvállalat megalakítása után a cég ötven százalékát neje tudtán kívül és csupán 75 ezer dollárért átjátszotta egy Unipatent nevű kirakatcégnek, aminek valójában ő maga volt a kizárólagos tulajdonosa.

Ez utóbb igen ügyes húzásnak bizonyult. 1990-ben, pár nagyobb visszhangot kapó rendőrgyilkosság után az amerikai erőszakszervezetek behódoltak a rendőrszakszervezetek követelésének, és nagyobb tűzerő után néztek. A Glock 17 töltényes kapacitásával simán verte a mezőnyt, mára az amerikai erőszakszervezetek pisztolyainak 65 százaléka Glock - a cég pedig évi 400 millió dolláros forgalmat bonyolít.

De Gaston, legalábbis Helga vádjai szerint nem elégedett meg ennyivel. A perirat szerint a világot Bermudától Hongkongig behálózó céghálón keresztül fizetett magának jutalékokat, de közben saját cégeit is fiktív szerződésekkel jutalmazta. Ha pedig neje rákérdezett a gyanús ügyletekre, azzal nyugtatta, hogy mindezt a család érdekében teszi.

A 15 millió dolláros ló

Azt is a család érdekeivel indokolta, amikor rábeszélte nejét és gyermekeit, hogy mondjanak le örökségükről és a családi cégben meglévő üzletrészükről, amiért cserébe pár ausztriai magánalapítvány kedvezményezettjeinek nevezte őket.

A válás után Helgát és a gyerekeket is kizárta az alapítványokból, így ők vagyon nélkül maradtak.

Az alapítványok most egy lovastanyát finanszíroznak, ahol a London nevű, olimpiai díjugró ló él. London 15 millió dollárt ér, a világ egyik legdrágább lova.

A Glock-vagyon örököse most a 35 éves Katrin Tschikof. Ő 2008-ban szegődött ápolóként az abban az évben sztrókot kapó Gaston mellé, akit előbb elzárt családjától, majd gyorsan meggyőzte arról, hogy rúgja ki a gyerekeket a cégből, nejét pedig zárja ki a családi lakból. Tschikof és Glock 2012-ben, egy évvel Gaston és Helga válása után házasodtak össze. Azóta Tschikoff a Glock cég tanácsadó testületében dolgozik.

Emellett megkapta ajándékba Londont, a lovat is.

A peranyagban még megannyi csodás részlet derül ki a milliárdos fegyvergyárosról:

  • Glock rendszeresen egy atlantai sztriptízbárban, a Gold Clubban tartotta üzleti vacsoráit;
  • a klub sztriptíztáncosait szerződtette a fegyvervásárokra is hosztesznek;
  • ezért a lányok a magánrepülőjén utazgathattak a világban;
  • a cégvagyon elszipkázására felállított cégháló egyik cégének annyi volt a feladata, hogy házakat vásároljon Atlanta környékén az idősebb Gaston szeretőinek.

Mindebben egy, a szakértő körökben a kamucégei bejegyzési helye alapján csak Panama Karcsiként emlegetett Charles Ewert segítette. Ewert aztán maga is lopott százmillió dollárt Glocktól, és hogy ezt leplezze, megpróbálta megöletni az öreget. Helga Glock állítja, hogy semmit sem tudott a gyilkossági kísérletről, amiért Ewertet 2003-ban Luxemburgban 20 év börtönre ítélték. (Via The Daily Beast)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.