A gyűjtőfogházban éjszakázott Zágráb főpolgármestere

külföld
2014 október 20., 07:18
comments 27
photo_camera Milan Bandić, amikor még Horvátország elnökségéért versenyzett.
AFP PHOTO/ HRVOJE POLAN

Vasárnap este fél nyolc körül rendőrök tucatjai lepték el Milan Bandić zágrábi főpolgármester és közeli munkatársai otthonát. Bandićot a hét órás házkutatás után elvezették, az éjszakát a zágrábi rendőrség gyűjtőfogházában töltötte.

Bandićot, a városi vagyonkezelő holding és a helyi hulladékkezelő igazgatóját és a polgármester 16 közeli munkatársát korrupcióval vádolják.

Milan Bandić először 2000-ben, még szociáldemokrata színekben lett Zágráb polgármestere, de két évvel később ittas vezetés miatt lemondásra kényszerült. 2005 óta újra ő a horvát főváros polgármestere, de már függetlenként - azóta kifejezetten rossz a viszonya volt pártjával, így a szociáldemokrata miniszterelnökkel, Zoran Milovanovićcsal is.

Bandić polgármestersége eddig sem volt botrányoktól mentes,

például az egyik lakása hirtelen kétszeresére nőtt.

Bandić ellen az a korrupcióellenes különleges ügyészség, az USKOK indított akciót, amely a Mol-INA botrányt is kirobbantotta, és amelynek a nyomozása alapján bebörtönözték a volt miniszterelnököt, Ivo Sanadert. Az USKOK szerepe miatt felmerült a politikai leszámolás gyanúja is - az ügyészség előszeretettel vizsgálódik a hatalom ellenfeleinél.

Az se véletlen, hogy a Bandićnál tartott házkutatást a kormányhoz nagyon közeli napilap, a Jutarnji List gyakorlatilag élőben közvetítette. A tudósításukban, bár jól értesültségükhöz kétség sem fér, a vád részleteiről semmit sem árultak el. Mindössze annyit írtak, hogy értesüléseik szerint az ügyészek már hónapok óta vizsgálódtak az ügyben, és hogy Bandićot korrupcióval, hatalommal való visszaéléssel és befolyással való üzérkedéssel gyanúsítják. (Via Jutarnji List, Croatia Pepita)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.