Belügyminisztérium: Nem gyilkosság áldozata lett az elítélt

bűnügy
2014 október 20., 13:50
comments 28

Derült ki a Belügyminisztérium közleményéből. Az osztrák férfi két éve Hummer terepjárójával gázolta halálra Kenéz Imre motoros rendőrt.

A tárca nem nevezte meg a rabot, csak annyit közöltek: a Szegedi Fegyház és Börtön II. számú objektumában október 10-én 20:12-kor elhunyt nem jogerősen elítélt fogvatartott holttestének vizsgálata alatt külsérelmi, bántalmazásra utaló jeleket, nyomokat a helyszíni szemle, a halottvizsgálat és a két igazságügyi orvos szakértő jelenlétében elvégzett boncoláskor nem találtak. Mint írták: „A halálesettel összefüggésben az idegenkezűség gyanúja nem merült fel.”

A Belügyminisztérium szerint az elhunyt hozzátartozói a rendőrség és a büntetés-végrehajtás részéről megállapított tényeket ellenőrizhetik, jogaik gyakorlásához a magyar hatóságok a jogszabályi keretek között segítséget adnak.

Minden más, a fentieknek ellentmondó állítás valótlan, ezért a rendőrség és a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága (BVOP) illetékes szervei helyreigazítási kérelmet juttatnak el az Ausztriában megjelenő Heute napilap és annak online változata szerkesztőségeihez.

A Bors vasárnap írt arról, hogy az osztrák Heute napilap szerint kihallgatásra vitték el a férfit, és onnan már sérülten került vissza a zárkájába, majd három és fél óráig tartott a haláltusája. A lap magyar újságírók információira hivatkozik, akik rendőrségi forgalmazásokat hallgattak le, és ezek alapján arra lehet következtetni, hogy Thomas B.-t bántalmazták.

A rab október 10-én halt meg, akkor a BVOP azt közölte, hogy rosszul lett és meghalt egy nem jogerősen elítélt fogvatartott a Szegedi Fegyház és Börtön II. számú objektumában.
A BVOP sajtóirodája szerint a felügyeletnek a fogvatartott zárkatársai jelezték, hogy október 10-én 19:39-kor elvesztette az eszméletét. A börtön ápolója azonnal megkezdte a férfi ellátását, ezt a mentőszolgálat munkatársai folytatták, de a fogvatartott életét nem sikerült megmenteniük.

A rendőrség a haláleset másnapján azt közölte: a Kecskeméti Rendőrkapitányság közigazgatási hatósági eljárásban vizsgálja a haláleset körülményeit.

A Hír 24 azt írta: több forrásból is úgy értesültek, hogy a fogvatartott az az osztrák férfi, aki Hummer terepjárójával halálra gázolt egy rendőrt két éve, és vélhetően öngyilkos lett.

Az osztrák külügyminisztérium az APA osztrák hírügynökségnek október 11-én megerősítette, hogy előző este a szegedi börtönben meghalt az a férfi, akit két éve Hummer terepjárójával halálra gázolt egy magyar motoros rendőrt.

A Szegedi Törvényszék idén szeptember 25-én első fokon 15 év fegyházbüntetést szabott ki a korábban 15 alkalommal büntetett, 36 esztendős Thomas Robert Bindbergerre, tíz évre eltiltotta a közúti járművezetéstől és 10 évre kitiltotta Magyarország területéről. A bíróság hivatalos személy ellen elkövetett emberölés, intézkedést végrehajtó rendőr sérelmére, felfegyverkezve, folytatólagosan elkövetett, hivatalos személy elleni erőszak és közúti veszélyeztetés bűntettében mondta ki bűnösnek a férfit. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.