Ön elhiszi, hogy Orbán Viktornak fogalma sincs arról, hogy kiket tiltottak ki Amerikából?

politika
2014 október 20., 14:29
comments 492

Lázár János azt mondta, hogy nem tudja, hogy kiket tiltottak ki Amerikából. Ő a Miniszterelnökséget vezető miniszter, aki az Információs Hivatalt (a külföldre dolgozó titkosszolgálatot) is felügyeli. Szijjártó Péter külügyminiszter sem tudja, hogy kikről van szó. Orbán Viktor sem tudja, legalábbis Lázár János ezt mondta róla.

Nagyon nehéz ezt elhinni.

André Goodfriend, az USA itteni követségének vezetője azt mondja, hogy azért szólt a külügynek előre a hat magyar kitiltásáról, hogy majd ne csodálkozzanak, amikor az érintettek ezt bejelentik. Az USA tehát arra számított, hogy normális esetben az ilyen intézkedéssel sújtott személyek beszámolnak arról, hogy mi történt velük.

Elég logikusnak hangzik. Ha egy magyar kormányzati tisztviselővel ilyesmi történik, akkor ezt nem jelenti a feletteseinek? Várja, hátha nem derül ki soha? Azt kockáztatja, hogy lapítása miatt hülyének nézik az egész magyar kormányt? Csendben nemzetbiztonsági kockázatot jelent, hátha nem lesz botrány? Nem merül fel benne, hogy jó lenne tisztázni ezt? Arra számít, hogyha szólnak, hogy el kéne menni egy amerikai konferenciára, akkor majd beteget jelent?

Október 6-án szólt Goodfriend először, hogy lesz ez az intézkedés. Azóta eltelt két hét. Azóta nem érdekelte a magyar kormány vezetőit, hogy kik lehetnek ezek az emberek? Úgy vélik, hogy ez úgyis kideríthetetlen, tehát mindegy? Úgy vélik, hogy mivel korrupció gyanújába keveredtek, ezért teljesen érdektelen az ügy? Nem nyomoztak?

Szerintünk teljesen életszerűtlen, hogy nem tudják.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.